Myanmar Ho Hwayt F

  • Varieteit

    100% Arabica - S795, Catimor, Caturra, Catuai, Bourbon

  • Hoogte

    1.100-1.600

  • Zending

    oktober 2020 / #3

Myanmar heeft pas sinds kort speciale koffiesoorten gemaakt, maar doet dit met indrukwekkende snelheid en resultaten. De partnercoöperatie Hopong was in staat om in slechts één jaar koffieboeren uit twee dorpen te organiseren en gezamenlijk hun allereerste partij zongedroogde 'natural' koffie te verwerken - en dankzij Sara Morrocchi - zelfs een exportafzet te vinden in hetzelfde seizoen.

De Hopong-boeren waren het zat om in het geheim opium te produceren voor drugsbaronnen terwijl ze werden vervolgd door de autoriteiten en daarnaast slecht verwerkte koffie te verkopen aan makelaars en tussenpersonen. Ze namen een grote sprong in het diepe en omarmden de specialty coffee om echt onafhankelijk te worden. Ze leerden via sociale media dat naburige gemeenschappen speciale zongedroogde natural koffie produceerden met de hulp van Winrock, een NGO. Met veel toewijding en nieuwsgierigheid slaagden ze erin om van deze andere gemeenschappen te leren hoe ze de kwaliteit konden verhogen, betere inkomens konden verzekeren en zichtbaarheid konden krijgen op de internationale markt voor speciale koffiesoorten - allemaal met nauwelijks enige externe financiering of training.

Na dit alles konden ze in 2017 een eerste pilotbatch maken van slechts drie zakken die ze in kleine batches over Europa verspreiden. Dit seizoen is er nog veel meer te doen, alle boeren van de dorpen Long Hay en Bant Sauk werden geholpen door hun volledige oogst te kopen.

Zetsuggestie:
15 gram op 250ml. 30 seconden bloomen. Extractietijd 2,30 minuten

Smaakindicatie:
Verwacht passievrucht en ananas naast de al beroemde bananenzoetheid.