Nepal Summit

  • Producent
  • Koffieboer Adhekari
  • Koffiebranderij
  • Niet beschikbaar
  • Regio
  • Nepal, voet Himalaya
  • Variëteit
  • 100% Arabica
  • Hoogte
  • 1.100m
  • Zending

Paul Velder de bevlogen eigenaar van koffiebranderij Sprso schrijft: “In 2011 kort nadat ik met Sprso startte ben ik in Nepal voor het eerst op een koffieplantage geweest. Het is dan ook met enige trots dat ik nu deze koffie in de collectie op kan nemen. De Nepal Supreme is een zoete kruidige koffie met een volle body en een bittertje in de nasmaak. Lekker als filterkoffie, espresso of cappuchino.”

De plantage van koffieboer Adhekari
Ligt op 1.100 meter hoogte, midden in de vruchtbare heuvels aan de voet van de Himalaya en is omringd door bomen die voor schaduw zorgen. Dit klimaat vormt samen met de andere gewassen op de boerderij een perfecte leefomgeving voor de koffiestruiken, waar Adhekari met zijn gezin voor zorgt. Deze kleine koffieplantage staat in de regio model voor duurzame landbouw.

Dat Adhekari een man is die vol overgave en enthousiasme met zijn werk bezig is, blijkt als wij in 2011 op zijn plantage aankomen. Hij is bezig hooi bij elkaar te bundelen om het droog te houden voor de regen, maar laat alles vallen en leidt ons trots rond. Hij laat ons zien hoe de rijpe bessen na het plukken met een kleine pulper direct worden ontdaan van de schil. Er is geen grote washing station in de buurt, dus voor het fermenteren en wassen van de koffie wordt er gebruik gemaakt van emmers. Het mag er dan wat knullig uitzien, Adekhari weet precies waar hij mee bezig is. Het fermenteren wordt goed in de gaten gehouden en duurt, afhankelijk van de temperatuur, tussen de 24 en 36 uur. Na het wassen wordt de koffie op speciale patio’s gedroogd tot deze het juiste vochtgehalte heeft.

Nepal en koffie
Vanaf de introductie van koffie in Nepal rond 1938 door de monnik Hira Giri tot aan 2002 werd er nog niet heel veel waarde gehecht aan koffie als bron van inkomen. Sinds die tijd is er echter een flinke groei waar te nemen in de export en lokale consumptie van Nepalese koffies. Dit zette de boeren er toe aan koffie te overwegen als serieuze inkomstenbron.

Met meer dan 27.000 small holders wordt er in totaal op ongeveer 1.760 hectaren land koffie verbouwd. Het seizoen van 2012 was goed voor een productie van zo’n 420 ton koffie. 65% van de koffie wordt geëxporteerd. Deze gaat vooral naar Amerika en Japan, maar de laatste jaren ook naar Korea en Europa. Nepalese koffie wordt steeds vaker geaccepteerd als specialty koffie op de internationale markt.

In Nepal wordt zowel Arabica als Robusta verbouwd, maar Arabica komt verreweg het meest voor en dan met vooral de variëteiten Typica (25%), Bourbon & Tekisic (65%) en Pacamara (10%).

Koffie gebrand door

Niet beschikbaar

...