Black & Bloom, Groningen

Black & Bloom bestaat sinds 2012. Gerben Engelkes is begonnen in 2008 met het ondernemen in koffie met twee franchisezaken in Groningen. Nadat hij merkte dat hij tegen zijn max aanzat qua ontwikkeling besloot Gerben de franchise vaarwel te zeggen en is hij voor zichzelf begonnen met een kleine zaak in de Oude Kijk in ’t Jatstraat waar hij Groningen wilde laten kennismaken met Specialty Coffee. Zoveel mogelijk eigen productie is het devies dus maken ze al het gebak in de zaak zelf. Hij gebruikte eerst (en nog steeds) stash van Caffenation uit Antwerpen maar is ook gaan experimenteren met oa SquareMile, Hasbean, Elbgold, Coffee Collective en Tim Wendelboe. In 2015 kwam er een wetsvoorstel in de stad Groningen waarbij het makkelijker werd gemaakt om een horeca dagzaak te beginnen. Als resultaat hiervan schoten er ineens in de straat veel zaakjes uit de grond die allemaal ‘iets met koffie’ deden. Hij heeft toen de keuze gemaakt om zich niet aan te sluiten bij hun en zich te specialiseren in goede koffie met goed gebak. De beslissing werd genomen om zelf te gaan roosteren en in januari 2016 was de branderij in The Big Building (een community gebouw in Groningen) een feit.

Gerben is begonnen met een kleine 1kg Giesen maar merkte al snel dat de vraag naar zelfgeroosterde stash erg toenam. Daarom werd in juni 2016 de kleine brander ingeruild voor een grotere Giesen W6A. Toen hij eenmaal de brander onder de knie had werd vanaf toen alles zelf geroosterd.
Hij importeert de koffies via bekende kanalen als 32Cup en ThisSideUp maar koopt ook in bij kleine leveranciers als Per Nordby en ook nog steeds Caffenation. Hij probeert bij de inkoop altijd te letten op de kwaliteit. Daarbij kopen ze altijd spannende stash in, geen grote commercial coffees maar juist de pareltjes van het aanbod. Prijs speelt daarbij geen rol, maar we houden wel het overzicht hierin om daardoor de gasten een goede prijs-kwaliteit verhouding te geven. Zoveel mogelijk direct trade zodat we zeker weten dat de boeren voldoende overhouden aan de verkoop van de koffies. Een mooi verhaal is die van Finca Guadelupana in Dipilto, Nicaragua.

Gerben verkoopt de koffies vooral in de zaak zelf, ze roosteren het en laten het een week ontgassen voordat ze het in het zakje doen. De koffies gaan ook gewoon op de molen in de zaak zodat de gasten ze eerst kunnen proeven voordat ze iets meenemen naar huis. Hij heeft een paar kleine afnemers in de regio die de koffie gebruiken, nog geen grote maar staat er wel open voor, dus grijp de kans!

Sinds de opening in 2012 is Gerben zelf ook vrij succesvol geweest in competities. Hij werd in 2012 2e in de Dutch Brewerscup en is veel in de top drie geëindigd de jaren erna. In 2014 werd hij als nieuwe binnenkomer 2e in de Misset Horeca Koffie Top 100. Zijn grootste successen vierde ik in 2016, hij werd 4e in de Dutch Brewerscup met eigen geroosterde koffie, drie maanden nadat hij was begonnen met roosteren. Later dat jaar won hij de Misset Horeca Koffie Top 100 met de zaak en werd hij verkozen tot een van de beste zaken van het land. Feiten waar hij terecht nog steeds erg trots op is.

Ze blijven doorontwikkelen met de zaak, steeds op zoek naar nieuwe kleine dingen om de kwaliteit van de koffie te verbeteren voor de gast. Ze hopen over een paar jaar de zaak en de branderij te kunnen combineren zodat ze alles onder een dak hebben of eventueel een tweede, kleine zaak met de branderij er in. Ze kunnen alle kanten op, hoeven niks maar hebben verschillende mogelijkheden. Maar dat zijn toekomstdromen, eerst willen ze de basis goed hebben voor de zaak en ze gaan zich daarna langzaam omhoogwerken naar een nieuw niveau.

Facebook: Black & Bloom
Twitter: @BlackandBloom
Insta: blackandbloomgroningen

Iedere maand 3 exclusieve, versgebrande koffies van kleinschalige branderijen in huis?
De koffie van Black & Bloom Groningen komt vaak langs in ons koffie-abonnement. 

HET KOFFIE-ABONNEMENT VAN ROAST >>

blackandbloom.nl

Koffie geleverd aan Roast