Koffie en Kaas

Roast heeft drie speerpunten: variatie, eerlijk en gemak. We bieden daarom variatie in direct trade specialty koffie in handige brievenbus dozen. Met ons product dragen we bij aan het inzichtelijk maken van de koffie-keten van koffieboer tot consument. We zijn enthousiast over andere initiatieven die daar ook hun best voor doen. Zelfs met totaal andere producten.

Zo ook het initiatief van de firma kaas (sinds 2018). Hun missie om de keten te verkleinen (van boer tot consument) lijkt op die van ons. En ook zij creëren met hun brievenbuspakketjes een gemaksproduct voor kaasliefhebbers. Graag delen we hun verhaal (en een leuke korting voor onze abonnees). De firma kaas levert kaas (logisch) direct van de boer in je brievenbus. De keten van boer naar gebruiker wordt verkort, wat de versheid en waardeverdeling ten goede komt. De kaas wordt door boeren met de hand gemaakt, en niet in een fabriek. In het kader van gemak bieden ze, net als wij, een abonnementenservice waarbij je met regelmaat de kaas op de deurmat kunt krijgen.

Wist je trouwens dat koffie en kaas een interessante combinatie zijn? ‘Coffee pairing’ is de term die gebruikt wordt voor het combineren van koffie met voedsel. Het doel daarbij is om de smaakervaring te vergroten. Ook bij wijn en bier zijn er hele bibliotheken over het combineren met voedsel. Zo laat citrusfruit zich goed combineren met koffie uit Tanzania, Honduras, Rwanda en Costa Rica. Bessen doen het weer goed met Ethiopische, Keniaanse en Oegandese koffies. En topper chocola is lekker met Zuid-Amerikaanse koffies. Kaas kun je daarbij mooi combineren met koffies uit het Verre Oosten (Indonesië of Papoea Nieuw Guinea).

Als je hier een keer mee wilt experimenteren kun je koffie, kaas en honing leuk combineren. Snij de kaas in blokjes (liefst een oude romige boerenkaas) en maal de koffie fijn. Pak vervolgens je een blokje kaas, doop je het in de honing en haal je het daarna door de gemalen koffie. Ogen dicht en beschrijven wat je precies proeft maakt het helemaal af. Leuk om een keer mee te experimenteren (ook in combinaties met andere kazen en koffies). Zoek online voor meer inspiratie voor het ‘coffee pairen’.

Wat is jouw favoriete combinatie van voedsel met koffie (koekjes doen niet mee)? Laat dat achterin de comments van Instagram.