Ethiopia Reko

  • Varieteit

    100% Arabica, Mixed Heirloom, Kurume

  • Hoogte

    1850-2100 meter

  • Zending

    december 2014 / #1

Ethiopië is een bijzonder koffieland. Niet alleen is het het oorsprongsland en de enige plek waar koffie natuurlijk voorkomt, het is ook vaak een kop koffie uit dit land wat de koffieverliefdheids-vonk doet overslaan en menig koffiedrinker de wereld van de bijzondere koffie in trekt. En terecht!

Reko is typisch zo'n verleidelijke koffie. Je bent dus gewaarschuwd! Reko is de naam van het wasstation dat is gelegen in Kochere, een gebied in Yirgacheffe. Hier leveren kleine boeren - uit de directe omgeving - bessen in om ze te verwerken. Er groeien vele soorten- nog grotendeels ongeanalyseerde- oorspronkelijke koffieplantenvariëteiten in Ethiopië. Van deze variëteiten zijn er gedurende de geschiedenis overal ter wereld afstammelingen aangeplant. Nergens anders groeit de koffiestruik echter in zijn natuurlijke habitat, dit is waarom de diversiteit immens is. Gecombineerd met de grote hoogten en deskundige verwerking (en droging) is de koffie onvergelijkbaar met andere origines.

De streek Yirgacheffe is naast Sidamo en Harrar een van de drie bekendste koffiestreken in Ethiopië. Typische Yirgacheffe-eigenschappen zijn een uitgesproken bloemig aroma, soms zwarte theesmaken, honing en het frisse van citrusfruit.

De espresso die Head First deze maand heeft geleverd is een Nicuaragua. Deze wijkt af, zie de omschrijving op het etiket voor smaak en herkomst.