Recente zendingen van Roast

Deze koffie heb jij de laatste keer geproefd!

Maandelijks worden drie bijzondere specialty coffee soorten verzonden door Roast. Op deze pagina zie je het overzicht van de afgelopen maanden. De koffiebranderijen worden met zorg geselecteerd door Roast. Zo ervaar jij altijd de lekkere smaak van de beste koffiebonen wanneer je thuis een kop koffie zet.

April 2024

  • Koffie
  • Ethiopia, Teferi Kela, Sidama
  • Koffiebranderij
  • De Zeeuwse Branding, Zierikzee
  • Producent
  • Bette Buna
  • Omschrijving
  • Onze partner Bette Buna is meer dan alleen een exporteur of importeur. Wanneer Hester niet bezig is met het proberen te verkopen, exporteren of importeren van haar koffies, werkt ze daadwerkelijk keihard met haar laarzen in de modder op de velden. Hester en haar familie wonen in Ethiopië en je herkent haar naam misschien van onze populaire /008.
Meer informatie
  • Koffie
  • El Salvador, Jose Antonio Salaverria
  • Koffiebranderij
  • Stooker Specialty Coffee, Amsterdam
  • Producent
  • Jose Antonio Salaverria
  • Omschrijving
  • San Francisco Farm maakt deel uit van een project waarbij de Salvadoraanse producent Jose Antonio Salaverria en zijn twee zonen, Andres en Jose Antonio Jr., betrokken zijn. Ze behoren tot de 6e generatie koffieproducenten, waarbij hun voorouders de koffieteelt in Huachapan hebben geïnitieerd. In 1970 werd Jose Antonio Senior een huis aangeboden, maar hij vroeg in plaats daarvan om een boerderij. Als gevolg daarvan kreeg hij Finca Los Nogales, die nog steeds in de familie blijft en bijdraagt aan onze koffievoorziening.
Meer informatie
  • Koffie
  • Rwanda, Gasharu
  • Koffiebranderij
  • Rum Baba, Amsterdam
  • Producent
  • Gasharu Coffee, Valentin Kimenyi
  • Omschrijving
  • Als hoofd van het familiebedrijf is producent Valentin Kimenyi een man die zeer gemotiveerd is om het potentieel van Rwanda als producent van hoogwaardige specialty coffee verder te ontsluiten. De hoge ligging, vruchtbare grond en klimaat zijn ideaal voor het verbouwen van koffie. Deze koffie is een van de speciale bereide partijen die Gasharu heeft ontwikkeld. Met als doel een hogere complexiteit in de kop door te kiezen voor een natuurlijk anaërobe fermentatieproces in plaats van de gebruikelijke praktijk in Rwanda van gewassen verwerking (die ook prachtige koffies kan opleveren!).
Meer informatie

Maart 2024

  • Koffie
  • Bildimoo Nensebo- Ethiopië
  • Koffiebranderij
  • Blue City Roasters, Winschoten
  • Producent
  • Tariku Coffee
  • Omschrijving
  • Tariku Coffee werkt hard om de allerbeste G1 Ethiopische koffie te maken in West Arsi en Sidamo, en ze zijn beloond voor hun geweldige resultaten. Ze noemen hun koffie "Sidama Coffee" en "Werka Coffee". Deze specifieke partij is wat ze "Werka Coffee" noemen, wat betekent dat het gemaakt is van kersen die met de hand zijn geoogst en verwerkt in Werka, West Arsi (Oromia). Deze koffiebonen hebben een schermgrootte van 14+ en worden verwerkt als G1 naturals. Als je deze Werka Coffee proeft, kun je een kopje verwachten met een rijke en ingewikkelde smaak, met een duidelijke zoetheid. Je zult de subtiele geur van witte bloemen ervaren, samen met smaken van bergamot-sap, druiven, pruimen en citrus die je een echt bijzondere koffie-ervaring geven.
Meer informatie
  • Koffie
  • Caballero- Honduras
  • Koffiebranderij
  • Blue City Roasters, Winschoten
  • Producent
  • Marysabel & Moises Caballero
  • Omschrijving
  • De familie Caballero, koffieboeren van de derde generatie in Marcala, Honduras, bezit verschillende kleine tot middelgrote boerderijen in de buurt van hun centrale verwerkingsmolen, Xinacla. Deze molen verwerkt kersen van al hun boerderijen, meestal apart zoals van de familie Caballero. Marysabel en Moises geven prioriteit aan duurzame praktijken in het boerenbedrijf en bij het verwerken van de koffie, wat resulteert in bekroonde koffies die de reputatie van Honduras op koffiegebied versterken. Ze documenteren nauwkeurig al hun boerderijactiviteiten, investeren in nieuwe apparatuur en kweken diverse koffievariëteiten om de kwaliteit van de koffie te verbeteren. Milieuvriendelijkheid is cruciaal voor de Caballeros, met een focus op bodemgezondheid. Ze produceren organische meststoffen door koeien- en kippenmest te combineren met koffiekersenpulp en ander organisch materiaal. Deze organische mix, samen met minerale meststoffen, voedt hun koffieplanten. Daarnaast verbouwen ze sinaasappels, avocado's, bloemen, bananen en andere vruchten om de biodiversiteit te ondersteunen en voeding te bieden aan de plukkers, zodat ideale omstandigheden en schaduw voor de koffiebomen worden gegarandeerd.
Meer informatie
  • Koffie
  • Burimba hill, Rwanda
  • Koffiebranderij
  • Jones Brothers Coffee, Amsterdam
  • Producent
  • ABAKUNDAKAWA COOPERATIVE
  • Omschrijving
  • Deze prachtig complexe en gebalanceerde koffie van een enkele plantage uit Rwanda wordt "Burimba Hill" genoemd door de vrouwen van de Hingakawa Cooperative, die we voor het eerst ontmoetten in Rwanda in 2019. Ze zijn trots op de berg die hun koffiebomen laat groeien en beschermt, als onderdeel van de grotere Bio-gecertificeerde Abakundakawa Cooperative in Rushashi, een bekende koffieteeltregio. Dit is een natuurlijk verwerkte, romig getextureerde, zoet gebalanceerde koffie, met subtiele tonen van bergamot en rozenbottel; we zijn dol op de zwarte thee-afdronk van deze kop. Een perfect voorbeeld van het allerbeste uit Rwanda.
Meer informatie
  • Koffie
  • Ethiopia - Hangadhi (Natural)
  • Koffiebranderij
  • Blommers, Nijmegen
  • Producent
  • Guji Highland Coffee plantation
  • Omschrijving
  • Dit is een wilde en fruitige Ethiopische koffie uit de regio Guji. We hebben deze geselecteerd vanwege zijn complexiteit, heldere smaak en zoetheid. De Guji-regio, bekend om zijn kwaliteitskoffies, heeft een zeer bergachtig terrein met hoge pieken. Het terroir van deze regio biedt het klassieke Ethiopische profiel, gekenmerkt door zijn rijpe zoetheid en citrusaroma's. Deze koffie, verwerkt door de Guji Highland Coffee Plantation, bestaat uit met de hand geplukte bessen van samenwerkende kleine boeren, en de gehele productie is biologisch gecertificeerd. De koffie ondergaat een droog fermentatieproces waarbij de koffiebes, met al het vruchtvlees er nog aan, in de zon wordt achtergelaten om te drogen. De bessen worden regelmatig verplaatst en bedekt tijdens de warmste uren van de dag om ze te beschermen tegen intens zonlicht en 's nachts opnieuw bedekt om ze te beschermen tegen vochtigheid. Het resultaat is een koffie die zowel rijk van smaak als zoet is, met een unieke combinatie van eigenaardigheid en zuiverheid. Verwacht een wilde, zoete en complexe kop koffie! Met smaken van aardbei, perzik en yoghurt.
Meer informatie
  • Koffie
  • Guatemala - La Libertad (Washed)
  • Koffiebranderij
  • Blommers, Nijmegen
  • Producent
  • Finca La Bolsa
  • Omschrijving
  • Deze koffie van hoge hoogte wordt geproduceerd in het La Libertad-terroir, het hoogste district in de regio Huehuetenango. De koffie groeit op een gemiddelde hoogte van 1600 meter, omringd door imposante bergpieken. De koffie is een blend van twee variëteiten, Red Bourbon en Caturra, geoogst op optimale rijpheid en geproduceerd door verschillende boeren uit de regio. Deze boeren selecteren zorgvuldig alleen de rijpe bessen, die vervolgens worden vervoerd naar een gecentraliseerde wasstation, Finca La Bolsa, waar het verwerkingsproces plaatsvindt. In de regio verbouwen de meeste producenten 1-10 hectare koffie, maar de uniek bemeten percelen van onze partners elimineren de noodzaak om bij meerdere producenten in te kopen. Dit geeft hen volledige controle over de natte verwerkingsstadia: ontbessen, fermentatie, wassen en drogen. Dit proces behoudt de kwaliteiten en smaken van de koffiebonen, wat resulteert in een schoner en helderder smaakprofiel in vergelijking met andere verwerkingsmethoden. De koffie wordt geteeld in de karakteristieke kalkrijke bodem van de regio Huehuetenango. Deze bodem geeft uitstekende kwaliteit aan de bonen, een unieke zuurgraad en een chocolade-achtig en kruidig smaakprofiel aan de koffie. Smaken van Chocolade, Karamel en Hazelnoot proef je terug in deze mooie koffie.
Meer informatie

Februari 2024

  • Koffie
  • Jardin- Finca el Jardin
  • Koffiebranderij
  • Coffee & Coconuts
  • Producent
  • Jorge Rojas
  • Omschrijving
  • Van de adembenemende hooglandhellingen van Tolima, Colombia, is de Jardin-koffie de nieuwste toevoeging aan het assortiment van Coffee & Coconuts. Dit is een microlot, aangeboden door de groene bonen leverancier The Coffee Quest, en beschikbaar in uiterst beperkte hoeveelheden. Jorge Rojas van Finca El Jardin ("The Garden Farm") gebruikt verschillende verwerkingsmethoden om unieke smaakprofielen te creëren. Dit specifieke lot is een koffie met honingproces, waarbij de buitenste schil van de rijpe kersen wordt verwijderd en vervolgens worden de bonen in hun eigen kleverige fruit op verhoogde bedden in de zon gedroogd.
Meer informatie
  • Koffie
  • Paz- Fazenda Passeio
  • Koffiebranderij
  • Coffee & Coconuts
  • Producent
  • Adolfo Henrique Vieira Ferreira
  • Omschrijving
  • Paz is een de slagschip koffies van Coffee & Coconuts, van hun oude vrienden bij Fazenda Passeio in Minas Gerais, Brazilië. De relatie met Adolfo en zijn familie gaat terug tot 2019, toen we zij de koffiebranderij voor het eerst openden en Fazenda Passeio de eerste koffie was die ze kochten. In 2021 bezochten ze Adolfo in Brazilië en konden ze op de boerderij blijven en leren hoe hij dingen doet. 25 jaar geleden keek Adolfo om zich heen en zag de staat van de koffieproductie in Brazilië (verreweg de grootste producent ter wereld) en vroeg zich af of het beter kon. Een verbetering van de praktijken in Brazilië zou een enorme impact kunnen hebben vanwege de enorme omvang van de industrie daar. Braziliaanse boerderijen gebruiken gemiddeld enorme hoeveelheden mechanisatie, pesticiden en meststoffen op basis van aardolie. Maar Fazenda Passeio begon duurzame praktijken in te voeren, zoals het achterlaten van organische mulch op de grond voor bemesting, en het gebruik van wespen en lokale schimmels om 'broca'-insectenplagen te bestrijden in plaats van het spuiten van agressieve chemicaliën. Zoals hij het vertelt, lachten de buren hem destijds vriendelijk maar verdrietig uit en zeiden: 'Tot ziens bij de liefdadigheidsbroodlijn volgend jaar, Adolfo. Er is geen enkele kans dat jouw boerderij op deze manier winstgevend kan zijn!'
Meer informatie
  • Koffie
  • Ethiopië- Djimma Limmu Kosa
  • Koffiebranderij
  • Hoeksche branders, Heinenoord
  • Producent
  • Limmu Kossa
  • Omschrijving
  • Limmu Kossa is al eeuwenlang een koffieteeltgebied en het is niet verrassend dat de meeste dorpelingen hier van koffie leven. In feite komt 60% van de Ethiopische koffieproductie uit deze regio; vrijwel iedere boer bezit tussen de twee en drie hectare land. Deze koffie kenmerkt zich als een gebalanceerde koffie met fruitige tonen en tonen van hazelnoot & citrus en is licht kruidig.
Meer informatie
  • Koffie
  • Colombia Argote
  • Koffiebranderij
  • Hoeksche branders, Heinenoord
  • Producent
  • Argote-Jesùs
  • Omschrijving
  • Koffie Argote kenmerkt zich door zijn zachte aroma, een medium sterke smaak met een vleugje citrus en een fris zoete nasmaak. De Argote-familie uit Colombia is de koffiespecialist uit het dorp Génova. Deze boeren vind je in het noorden van de wereldberoemde regio Nariño. Dit gehele dorp stort zich al jaren op het produceren van speciale koffies. De koffiebonen zijn geplukt door Jesùs Ceron.
Meer informatie
  • Koffie
  • Guatemala Single Origin
  • Koffiebranderij
  • Eddys coffee, Leeuwarden
  • Producent
  • Juan Gabriel Lopez Garcia
  • Omschrijving
  • Fantastische koffiebonen uit Guatemala, Huehuetenango (Direct Trade). Verfijnde body met kenmerkende smaken uit de regio en in de afdronk zoet fruit. Met tonen van Bruine suiker, Hazelnoten en Zoet fruit (perzik en aardbei). Een koffie die uitermate geschikt is voor espresso, lungo of filterkoffie. Een aanrader voor de fijnproever!
Meer informatie