Recente zendingen van Roast

Deze koffie heb jij de laatste keer geproefd!

Maandelijks worden drie bijzondere specialty coffee soorten verzonden door Roast. Op deze pagina zie je het overzicht van de afgelopen maanden. De koffiebranderijen worden met zorg geselecteerd door Roast. Zo ervaar jij altijd de lekkere smaak van de beste koffiebonen wanneer je thuis een kop koffie zet.

Maart 2023

  • Koffie
  • Costa Rica Finca Sebastian
  • Koffiebranderij
  • Sampietro Specialty Coffee, Den Bosch
  • Producent
  • Gaia artisan coffee
  • Omschrijving
  • In de regio Naranjo in de westelijke vallei van Costa Rica liggen de koffieplantages van Fernando en Angie. Deze regio is geroemd vanwege zijn microklimaten en er wordt hier een hoog percentage prijswinnende koffies verbouwd. Fernando heeft hier nieuwe koffievariëteiten gecultiveerd met de bedoeling genetische diversiteit te ontwikkelen. Deze rassen zijn sterker opgewassen tegen o.a. klimaatverandering. Met het oog op de toekomst dus zonder twijfel een mooie plantage om te ondersteunen.
Meer informatie
  • Koffie
  • Kenia Sakami AA
  • Koffiebranderij
  • Het Koffieverbond, Ede
  • Producent
  • Sakami Coffee Farm
  • Omschrijving
  • De Kenia Sakami groeit op de familie plantage genaamd Sakami Coffee Farm, op de vruchtbare grond van de berg Elgon. Het familiebedrijf plantte voor het eerst een koffieplantje in 2011. Naast koffie houden zij ook geiten, kippen, schapen én verbouwen zij avocado’s en macadamia noten. De plantage is veel bezig met duurzaamheid. Dierenmest wordt gebruikt voor dekwaliteit van de grond, maken ze thee spray voor de bladeren van de koffieplant, hergebruiken ze het irrigatiewater en houden ze eigen bijen voor de bestuiving. De bomen van de avocado’s en de macadamia noten geven bescherming voor de plantjes. De Sakami Farm is erg gefocust op de kwaliteit van de bonen. Iedere boon wordt met de hand geplukt en enkel de rijpe bessen worden geaccepteerd voor het ontpulpen.
Meer informatie
  • Koffie
  • Ethiopië-Grape Lush
  • Koffiebranderij
  • DAK Coffee Roasters, Amsterdam
  • Producent
  • Nano Challa
  • Omschrijving
  • Een zoete en ronde Ethiopische gewassen koffie van het Nano Challa wasstation. Deze schittert met zijn proefnotities van druiven, bessen, gekonfijte citroen en zwarte thee. Nano Challa is een coöperatie en wasstation, opgericht in 2009. Ze waren het eerste wasstation in Agaro, opgezet als onderdeel van het Technoserve-koffie-initiatief. Sinds 2013 kopen we min of meer hun koffie. Dit kavel maakt deel uit van een kleine en zorgvuldig samengestelde selectie van de coöperaties in het westen. Ze bevinden zich in Agaro, dicht bij Jimma. De coöperatie heeft ongeveer 500 leden uit de regio Genji Chala. Dit specifieke gebied heeft onlangs een reputatie opgebouwd voor zeer smaakintensieve en gekruide koffiesoorten met unieke smaakkenmerken. Voordat deze coöperaties werden opgericht, produceerden de boeren meestal natuurlijke producten van lagere kwaliteit die werden verkocht als Jimma Grade 5.
Meer informatie
  • Koffie
  • Uganda- Lava cherry
  • Koffiebranderij
  • Grounded Craft Coffee, Rotterdam
  • Producent
  • Great Lakes Coffee
  • Omschrijving
  • De koffie ontleent zijn naam aan hun oorsprong in de landbouw - het vulkanische land - en beide bevatten een explosie van smaken. De Lava cherry is een full-body cup met fruitige tropische tonen. Het merendeel van de koffie in de regio wordt geplukt en verwerkt door individuele huishoudens, die hun koffie vervolgens afleveren bij lokale inzamelcentra. Hier wordt het correct geregistreerd om ervoor te zorgen dat het traceerbaar blijft bij aankomst op het verwerkingsstation van Great Lakes Coffee in Sironko, "The Coffee Yard". Dit is waar GLC's Head of Sourcing, Norman, zijn magie uitoefent om de Lava Cherry bean te produceren die we kennen en waar we van houden.
Meer informatie

Februari 2023

  • Koffie
  • Sironko- Uganda
  • Koffiebranderij
  • Rum Baba, Amsterdam
  • Producent
  • Local smallholders, Sironko washing station, Great Lakes coffee exporting company
  • Omschrijving
  • De koffie wordt geplukt door lokale kleine boeren in het gebied van Mount Elgon, die hun kersen van hun kleine percelen voor verwerking afleverden bij het 'Sironko-wasstation', eigendom van Great Lakes Coffee, die een experimentele verwerking van de kersen uitvoerde en vervolgens droogde en exporteren naar Europa. Deze specifieke partij heeft een natuurlijke verwerking ondergaan van een lange droging op verhoogde bedden met vooraf een volledige dag in een gistingstank. We branden deze koffie met als doel een hoge zoetheid in het kopje, tropisch fruit in de neus en een rond mondgevoel. Een geruststellende koffie en toch speels
Meer informatie
  • Koffie
  • Cascavel Vermelha (Natural)- Brazilië
  • Koffiebranderij
  • Blommers, Nijmegen
  • Producent
  • Various producers
  • Omschrijving
  • De meeste Braziliaanse koffie wordt verbouwd op enorme plantages die gebouwd zijn om de productiviteit te maximaliseren. De meeste plantages oogsten dan ook mechanische in plaats van selectief handmatig plukken. Echter, is er een groeiend aantal boeren die zich steeds meer bezighoudt met het leveren van kwaliteit. Als gevolg hiervan ontstaan ​​er nieuwe technologieën zoals de derricadeira: een soort gemechaniseerde hark die trillingen gebruikt om voorzichtig alleen de rijpe bessen van planten te oogsten. Na het oogsten ondergaan de bessen een verdere verwerking. Bij deze koffie is dat de “Natural” verwerkingsmethode waarbij de koffie op grote patios onder de zon te drogen wordt gelegd en vervolgens regelmatig wordt omgekeerd. Fruitige espressobonen uit Brazilië De selectie van een Braziliaanse koffie is altijd een belangrijk moment voor ons. Wij geloven dat een Braziliaanse koffie een “allemansvriend” moet zijn met karakter, tonen van chocolade en een zacht en aangenaam mondgevoel. Deze koffie bevat al deze kenmerken, maar viel dit jaar vooral op door een fruitige, bijna tropische en levendige twist. In onze branderij ontwikkelen we de koffie op een manier dat het zijn optimale zoetheidsniveau bereikt, de espresso romig wordt en dat het opvalt in je melkdrank.
Meer informatie
  • Koffie
  • Ethiopia - Mohammed Ali (Honey)
  • Koffiebranderij
  • Blommers, Nijmegen
  • Producent
  • Mohammed Ali
  • Omschrijving
  • Deze koffie is geproduceerd door Mustafa Mohammed Ali. Zijn plantage "Botto-Village" is gelegen in het zuiden van Jimma, in de wijk Goma. Mohammed Ali runt zijn plantage volgens hun familietraditie. De familie van Mohamed Ali heeft een lange geschiedenis in de koffieproductie, in de jaren vijftig verkochten ze hun eerste oogst aan de Jemenitische handelaren. Mohammed begon de percelen in de jaren tachtig te beheren en werkte hard om zijn prachtige en unieke nalatenschap te behouden. Kleine percelen met wilde koffieplanten Hij werkt op kleine percelen, met als doel wilde koffieplanten te behouden en kwaliteitskoffie te produceren. Honey verwerkingsmethode De honey verwerkingsmethode maakt deze koffie net zo zoet als een natural, maar tegelijkertijd helder en levendig. Wij zijn fan van deze koffie vanwege zijn zijdezachte body. De smaak is bloemig, honingachtig, boordevol abrikoos en peer met een citroenachtige afdronk.
Meer informatie
  • Koffie
  • Venteños- Colombia
  • Koffiebranderij
  • De Zeeuwse Branding, Zierikzee
  • Producent
  • Venteños
  • Omschrijving
  • Een directe en exclusieve samenwerking met Herbert Peñaloza Correa en zijn collectief. Deze koffie heeft een lichte citrusfruitigheid, chocoladetonen en een volle body. De filter branding resulteert in een mooie gebalanceerde ervaring, een ware specialty coffee filterkoffie ervaring.
Meer informatie

Januari 2023

  • Koffie
  • Santa Theresa Natural - Nicaragua
  • Koffiebranderij
  • Ohoj Coffee Company, Utrecht
  • Producent
  • Silvio Sanchez Orellana
  • Omschrijving
  • Het landgoed van Silvios heeft een magnetisch gevoel, aan de rand van de Mogotón, Nicaragua. De zanderige, leemachtige grond, de diverse bomen die de koffiebomen beschaduwen en het unieke mistige microklimaat zijn ideaal gebleken voor koffie, en het begon allemaal uit nieuwsgierigheid toen Silvio Sanchez Orellana en zijn moeder, Maritza, een stuk land kochten, en besloten om in 2012 hun leven aan koffie te wijden. Ze noemden hun landgoed Santa Teresa ter ere van Silvio's grootmoeder, Teresa Orellana, die, in Silvio's eigen woorden, een "sterke, hardwerkende vrouw was, een beetje boos, die ons allemaal leerde hoe te werken."
Meer informatie
  • Koffie
  • El Dorado - Brazilië
  • Koffiebranderij
  • Beans & Dreams, Den Haag
  • Producent
  • El Dorado group - Faleiros Family
  • Omschrijving
  • De koffie die we halen uit Brazilië, komt uit de regio Alta Mogiana, een koffieregio tussen de staten Minas Gerais en Sao Paolo. Dit gebied zit op een hoogte tot 1300 meter boven zeeniveau en heeft daardoor een perfect microklimaat. Wij werken samen met de plantage Fazenda Eldorado van de Faleiros familie. Deze familie verbouwd al vier generaties lang koffie en zijn zich in 2010 volledig gaan focussen op specialty coffee. Fazenda El Dorado is een bekende plantage in de koffiewereld aangezien ze de Alta Mogiana competitie hebben gewonnen en diverse hoge scores in the cup of excellence hebben behaald de afgelopen jaren. Dit hebben ze weten te bereiken door de focus productie op grote schaal naar focus op specialty coffee te zetten. Jean Vilhena Faleiros, de leider van het familie bedrijf, investeert constant in training van zijn medewerkers. Zijn team, een groep van ongeveer 20 vrouwen, besteden extra aandacht aan de microlots. Het gehele proces van oogst, fermentatie tot drogen en drymillen ligt in hun handen en vind plaats in de maanden tussen april en september. Vaak is de verwerkingskeuze Natural of Pulp natural, een specifieke verwerking waarbij bepaalde fermentatie wordt toegepast door de bes of het vruchtvlees waar de bonen in zitten mee te laten drogen. Dit levert meer zoetere en uitgesproken smaken op.
Meer informatie
  • Koffie
  • Juan Asto - Peru
  • Koffiebranderij
  • Locals, Tilburg
  • Producent
  • Juan Asto
  • Omschrijving
  • Deze mooie koffie uit Peru komt van koffieboer Juan, uit de regio Junin. Hij is al lange tijd lid van de ACPC coöperatie uit de stad Pichanaki. Juan is een gepassioneerde koffieboer die elk jaar hoge kwaliteitskoffie produceert. Zijn plantage ligt zo’n 1,5 uur rijden van de stad Pichanaki in het plaatsje Chinchaysuyo. Deze ligt op 1550-1650 meter boven het zeeniveau. De gemeenschap in Chinchaysuyo is klein en het zijn vooral families die migreert zijn voor betere leefmogelijkheden in centraal Peru.
Meer informatie