Guatamala Finca Ceylan

  • Varieteit

    100% Arabica

  • Hoogte

    1100 tot 1400 meter

  • Zending

    augustus 2014 / #1

Sinds 1870 is de Finca Ceylan y Anexos eigendom van de familie Echeverria. De oorspronkelijke naam van de farm was Finca Ceylan y Colima, maar toen later andere farms onderdeel gingen uitmaken is de naam veranderd. De farm huurt voornamelijk locale werkers in en zorgt daardoor voor werkgelegenheid voor de mensen in het dorp. Finca Ceylan heeft meegewerkt aan de bouw van huizen, schoon drinkwater en onderwijs voor de medewerkers op de farm en hun kinderen.

Naast het verbouwen van koffie werd er ook, ruim 70 jaar lang, suikerriet verbouwd. Hier is mee gestopt nadat de suikermill en andere machines verwoest werden door heftige regenval en een daaruit voortvloeiende overstroming van de rivier die door de farm zijn weg vindt. Bananenbomen zijn aangeplant om als schaduw te dienen voor de koffieplanten maar zijn later tevens een belangrijke bron van inkomsten geworden voor de farm.

De nabij gelegen rivier, waterbasins en natuurlijke vegetatie worden in stand gehouden. De farm heeft verschillende beschermde waterbronnen. Jagen en vissen is verboden om de flora en fauna te behouden. De restanten uit de wet mill van de pulp en schillen van de koffieboon worden gebruikt als natuurlijke bemesting voor de koffieplanten. Het water wat gebruikt wordt in de wet mill wordt gefilterd in oxidatie tanks om vervuiling van de waterbasins te voorkomen.

De farm heeft een stuk woud wat wordt beschermd om het evenwicht tussen de verschillende soorten bomen, planten en dieren te behouden. Finca Ceylan heeft tonen van tropisch fruit en zoete hinten van honing en caramel. De body is medium, de nasmaak is lang en zuiver.