Kenia Gichathaini

  • Producent

    Gikanda Boeren Coöperatie

  • Branderij

    Boot Koffie, Baarn

  • Regio

    Kenia, Nyeri district, Mount Kenia

  • Varieteit

    100% Arabica - SL34, SL28 en Batian

  • Hoogte

    1.600-1.900m

  • Zending

    januari 2017 / #3

Bijna 900 kleine boeren zijn op dit moment verbonden aan de Gichataini ‘wet mill’, oftewel een ’was en droog’ boerderij voor de koffiebessen. Dit lot is geleverd door 32Cup uit Antwerpen.

Het is een mooi gezicht om te zien hoe de koffiestruiken op de rode vulkanische berghellingen van de Mount Kenia staan. De Gichathaini koffie is een oude bekende van Boot Koffie. Zo’n zeven jaar geleden proefde Barend Boot voor het eerst een prachtig lot van deze koffie. In 2010 werd een Gichathaini koffie een winnaar in de Specialty Coffee Association of America (SCAA). De boeren zijn lid van de Gikanda Boeren Coöperatie. De koffiebessen worden ontpulpt en gefermenteerd gedurende 24 uur. Daarna worden ze uitgebreid gewassen in kanaaltjes met stromend water. Na een uitvoerige selectie worden de pitten nauwkeurig in de zon gedroogd op droogtafels. Dit proces kan wel 3 weken duren.

Smaakindicatie:
Sappig en gelaagd, caramel, citrus meloen, peperig en chocolade.

Zetmethode Filter:
Licht gebrand. Perfect voor de filtermachine. Nog beter met de hand gezet in het Hario filter en Aeropress. Het beste in de Chemex.

Recept Chemex van Barend Boot: 34 gram grover gemalen filterkoffie op 430-450 gram water in de Chemex 500 ml, zetten in circa 4 minuten. Serveren in dunwandig porselein of glaasjes.