Nicaragua El Cua

  • Varieteit

    100 % Arabica - SHB, european prep

  • Hoogte

    1.500-1.700

  • Zending

    juni 2018 / #1

Deze maand een prachtige koffie uit Nicaragua. De koffie is een SHB, european prep en ... wacht WAT?

Even uitleg over een paar koffie afkortingen:
SHB (Strictly Hard Bean) - Wordt gebruikt voor bonen die hoger dan 4,500 ft groeien. Deze bonen rijpen langzamer en zijn daardoor harder dan bonen uit lagere gebieden. Dit heeft betrekking op de hoogte van de plantage.
AA(+) - Een andere variabele die te maken heeft met de hoogte is de Grade. Dit gaat over de zeefgaten waar de bonen door kunnen. Grade 18 bonen worden AA genoemd, deze kunnen door 18/64” zeefgaten maar zijn te groot voor de 16/64”. AA+ geeft aan dat het AA bonen zijn of groter.

Terug naar de koffie. De roast van de Nicaragua is een medium roast. De koffie heeft een milde body, veel tonen van cacao en een fris zoete afdronk van (bloed)sinaasappel. In de filter (of andere slow methodes) is de koffie mooi verfijnd en proef je echt het friszoet van de sinaasappel. Als espresso komt het fruit ook mooi naar boven, maar ga je een cappuccino ervan maken, dan proef je onwijs veel (droge) tonen van cacao!