COLOMBIA Puerto Alegre Carbonic Maceration Natural

Producent

Lopez family / Finca Puerto Alegre

Branderij

Bitter and Real, Dordrecht

Regio

Colombia / Quindio / Pijao, Buenavista

Varieteit

Castillo

Hoogte

1450

Zending

december 2021 / #1

Don Moises, die in de jaren zeventig begon met het verbouwen van koffie, hield zich vast aan zijn methode van koffie produceren waarbij schaduw van andere gewassen de koffie beschermt tegen direct zonlicht. Hierbij geven de koffieplanten minder opbrengst, maar is de koffie minder kwetsbaar en hebben de planten geen behoefte aan kunstmest en pesticides. Op die manier was hij toen al bezig met een duurzame werkwijze, die nu nog steeds kenmerkend is voor de werkwijze van de Lopez familie. De meest verbouwde (schaduw)plant op de farm is de rivier Tamarinde, die iedere drie maanden -wow- nieuwe bladeren krijgt, wat de productie van biologische mest mogelijk maakt.

Deze koffie heeft het ‘carbonic maceration natural’ proces ondergaan. Hiervoor wordt de koffie eerst selectief bij perfecte rijpheid hand geplukt. Na een nacht rusten worden de bessen in 2-4 dagen gefermenteerd. De temperatuur wordt tussen de 15 en de 17 graden gehouden door een constante toevoer van water in de gesloten vaten. Na de fermentatie worden de bessen te drogen gelegd op raised beds in een mechanische droogmachine. Door de temperatuur en vochtgraad te reguleren worden de bessen in 25 tot 30 dagen gelijkmatig gedroogd. Met dit idee voor geautomatiseerde raised beds heeft Jairo een prijs gewonnen en krijgt hiervoor subsidie van het lokaal bestuur.

Deze koffie is extreem funky, fruitig en zoet en ze durven te zeggen dat dit de weirdo is van hun koffieassortiment. One to try!

Comlombia