Burundi Gahahe Honey

 • Producent
 • Greenco
 • Koffiebranderij
 • Niet beschikbaar
 • Regio
 • Burundi, Gahahe, Kayanza
 • Variëteit
 • 100% Arabica - Red Bourbon (honey processed)
 • Hoogte
 • 1.800
 • Zending

Deze Burundi Gahahe is speciaal gebrand voor de filter pakketten. Over de espresso kun je onderaan meer info vinden.

 

Gahahe centraal wasstation

Het wasstation van Gahahe bevindt zich in Gahahe, Kayanza Commune in de provincie Kayanza. Het wasstation ligt op 1800 meter boven zeeniveau. Gahahe heeft 1771 geregistreerde koffieproducenten; elk met gemiddeld 240 bomen. Het wasstation is uitgerust met 10 fermentatietanks, 4 selectietafels, 2 inweektanks en een droogveld met 180 droogtafels en 18 voordroogtafels.

Sorteren op kwaliteit

Onlangs is er veel meer aandacht besteed aan het beperken van aardappelsmaak in de kop. Aangezien algemeen wordt aangenomen dat een sterke selectie het aantal aangetaste bonen drastisch vermindert, richten wasstations in het hele land zich op betere selectiemethoden. Er werd ook een campagne van het nationale koffie-instituut gelanceerd om producenten aan te moedigen hun bessen in de rivier te laten drijven voordat ze het naar het wasstation brengen. Greenco stelde hun kwaliteitsnorm al hoog vanaf het moment dat ze in 2015 operationeel werden. Dit heeft producenten gemotiveerd om hun bessen op rijpheid en door middel van flotatie te selecteren voordat ze de reis naar het dichtstbijzijnde wasstation maken. Op deze manier voldoen ze aan de kwaliteitsnorm van Greenco en kunnen ze profiteren van hun goede prijs die ruim boven het nationale minimum ligt.

Bij de bessen-afgifte sorteert een plukteam de vruchten opnieuw. Alle resterende drijvers worden eerst eruit gehaald door de bessen in grote emmers te dumpen. Toen we begin juli Gahahe bezochten, konden we met eigen ogen zien dat het aantal “floaters” in de koffie dat producenten naar het station brachten, indrukwekkend laag was! Na het sorteren en dobberen neemt de producent zijn koffie mee naar de bessenhopper. Het gereinigde volume wordt opnieuw gewogen en genoteerd door de accountant. Vervolgens worden de bessen in de hopper gedumpt met de andere bessen van dezelfde kwaliteit die die dag werden bezorgd.

Verwerken

De bessen worden mechanisch ontdaan van hun pulp door een Macnon-pulper. Voor gewassen koffie zou het ontpulpte pitje gedurende 12 uur fermenteren in tanks . Deze stap wordt overgeslagen voor “honey processed” koffie. Na het pulpen gaat het pitje rechtstreeks het droogveld in, met de melasse die er nog steeds aan vastkleeft. Afhankelijk van de weersomstandigheden bereikt het na ongeveer 3 weken 12% vochtgehalte. Het kwaliteitsteam controleert het volume per tabel nauwkeurig.De koffie in perkament is verspreid in een dunne laag zodat het gelijkmatig kan drogen. Op de verhoogde bedden kan de lucht vrij rond het perkament circuleren, zodat alle koffie in hetzelfde tempo droogt.

 

De koffie wordt opnieuw handmatig gesorteerd in de “dry mill” nadat deze is verwerkt. Greenco heeft een speciale ruimte in de droge verwerking om te sorteren onder UV-licht. Deze laatste sortering neemt alles weg dat mogelijk alle eerdere selecties heeft overgeslagen en dat het blote oog mogelijk heeft gemist. Deze sterke focus op selectie en consistentie op alle stappen tijdens de na-oogst is een van de redenen waarom we geloven dat de wasstations die zijn gegroepeerd onder Greenco de beste koffie produceren in Burundi. En de winnaars van de Cup of Excellence dit jaar zijn het bewijs van die overtuiging!

Organisatie

Alle producenten die zijn geregistreerd bij een Greenco-wasstation, worden georganiseerd in groepen van 30 personen, onder leiding van een boerderijleider. Deze leider fungeert als een woordvoerder om de communicatie en organisatie met het wasstation te vergemakkelijken. In het wasstation kunnen boeren organische mest uit omgezet koffiepulp verkrijgen. Om de renovatie van een boerderij te bevorderen, kunnen producenten tegen lage kosten gesubsidieerde koffiezaailingen in het wasstation kopen. Elk station heeft hiervoor een eigen kwekerij.  

Kayanza provincie

Kayanza is een van de regio's in Burundi met de beste koffie-groeiende reputatie. Koffieboerderijen liggen in de hooglanden, waar de bodem rijk en vulkanisch is. Maar optimale groeiomstandigheden alleen zijn niet genoeg om een ​​hoge kwaliteit koffie te produceren. Om een ​​topkoffie te krijgen, is een bekwame en toegewijde beheerder van het wasstation essentieel. Ze houden toezicht op de uitvoering van goede economische praktijken en het onderwijs voor boeren en werken samen met de producenten om ervoor te zorgen dat ze toegang hebben tot de nodige hulpmiddelen. Ze helpen boeren ook bij het bepalen en implementeren van de praktijken die het best geschikt zijn voor de specifieke groeiomstandigheden van hun plantages.

Greenco

Greenco is een bedrijf dat leiding geeft aan wasstations in Kayanza, Burundi. Het geeft de wasstations en producenten technische en financiële steun overal in de productieketen. Ze begonnen hun werk in 2015 en vanaf het eerste seizoen domineerden koffies van Greenco-wasstations de top van Cup of Excellence. Op dit moment heeft Greenco 13 wasstations die allemaal in Kayanza in het noorden van Burundi liggen. De totale impact van Greenco via deze 13 CWS strekt zich uit tot meer dan 40.000 koffieproducerende huishoudens. De producenten krijgen steun van de Greenco CWS-managers, die allemaal jonge ingenieurs in de agronomie zijn.

Ondersteuning van de producerende gemeenschappen.

Het werken met jonge afgestudeerden heeft bewezen verschillende voordelen te hebben. Ze kunnen allemaal werken met computersystemen. Het lijkt ons een detail, maar dit vereenvoudigt de informatiestroom tussen de wasstations en Greenco aanzienlijk. Ook hebben ze een frisse en systematische benadering van koffieproductie en -verwerking, met up-to-date kennis over landbouwpraktijken. De agronomen kregen een aanvullende training van de ONG Kahawatu over beste landbouwpraktijken (BAP). Buiten het seizoen bieden ze landbouwkundige-hulp aan de ongeveer 4000 boeren die koffiebessen leveren aan Greenco CWS om zich voor te bereiden op de volgende oogst. Naast het verbeteren van de kwaliteit en productiviteit, streeft Greenco ernaar de sociaaleconomische en ecologische omstandigheden rond de wasstations te verbeteren. Al hun wasstations hebben UTZ- en 4C-certificering. Een van hun focuspunten is het opbouwen van een efficiënte toeleveringsketen rondom de CWS. Greenco koopt 93% van zijn koffiebessen rechtstreeks van boeren via verzamelcentra. Op deze manier verbeteren ze de prijs van de boerderij naar de producenten. 

Een andere sociaaleconomische uitdaging waar Greenco zich op richt, is jeugdwerkloosheid. Het nationale jeugdwerkloosheidspercentage is bijna 50%. Bij Greenco ontvangen jonge afgestudeerden een fatsoenlijk salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden (huis, motor, gezondheidszorg) evenals echte carrièrevooruitzichten. Naast de training over landbouwpraktijken, organiseert Greenco trainingen voor boerengroepen over verschillende sociale aspecten. Koffiefamilies leren over gendergelijkheid, financiële planning, gezinsplanning, borstvoeding, etc. Wat milieu betreft, heeft Greenco alle wasstations uitgerust met waterbehandelingsfaciliteiten en zonnepanelen . De zonnepanelen leveren energie voor computers, verlichting en smartphones. 

Smaakindiciatie:
Aroma: Framboos, Citroengras
Smaak: Rode Bessen, Lychee, Gebalanceerd
met Melk: Karamel, Witte Chocolade


Speciaal voor de espresso zending van Roast hebben we de Espresso Roast Masters koffie waarmee DBC meedeed aan de competitie; een mix van Colombia La Magdalena, La Loma (COE) Colombia en de Gahahe honey Burundi (zie boven).

La Magdalena is een rivier in Huila, in de Tarqui regio. Deze koffie is een mix van microlots samenvoegd tot een producer blend. De toename van kwaliteit is sinds ze 3 jaar geleden gestart zijn met dit programma is verbazingwekkend. Er zijn veel kleine producerdende associaties die op ons vertrouwen om jaarlijks hun koffie te kopen. 
Varieteit: Caturra, Colombia
Verwerkingsmethode: gewassen
Hoogte: 1800m

La Loma lot 5 heeft een Cup of Excellence score van 90.19. José Antonio is koffie producent sinds 1999. In 2010 deed hij voor het eerst mee met de Cup of Exellence.
Varieteit: Caturra, Colombia
Verwerkingsmethode: gewassen
Hoogte: 2100m

Koffie gebrand door

Niet beschikbaar

...