Chelbessa Gedeb Yirgacheffe washed G1

  • Variëteit
  • JARC varieties, local landraces
  • Hoogte
  • 2000 m.
  • Zending
  • Juni 2023

Chelbessa Washing Station, waar deze koffie werd verwerkt, is vrij nieuw in het koffielandschap in Yirgacheffe. Desalniettemin produceert dit door een familie beheerde wasstation uitzonderlijke koffiesoorten.

Alle koffie wordt selectief met de hand geoogst voordat deze wordt afgeleverd bij het wasstation. Bij het wasstation zorgt het team van Chelbessa ervoor dat alleen de rijpste kersen worden verwerkt. Na te zijn gesorteerd, wordt de koffie verpulverd en vervolgens gedurende 24 tot 36 uur gefermenteerd, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zodra de gisting is voltooid, wordt het perkament grondig gewassen in schoon water en door sorteerkanalen gestuurd, die elke partij in twee klassen scheiden op basis van dichtheid. Eenmaal gesorteerd, wordt de koffie gedurende 12 tot 24 uur in schoon bronwater in tanks geweekt om alle sporen van gefermenteerd slijm te verwijderen.

Nadat perkament volledig is gewassen en doorweekt, wordt het 10 tot 14 dagen op verhoogde bedden te drogen gelegd. Gedurende deze tijd wordt het perkament regelmatig omgedraaid en meerdere keren met de hand gesorteerd om eventuele beschadigde of verkleurde bonen te verwijderen. Drogend perkament wordt tijdens de heetste uren van de dag afgedekt met plastic zeilen om te voorkomen dat het perkament te snel droogt. Evenzo wordt het een nacht afgedekt om te voorkomen dat condens in het drogende perkament sijpelt. Deze arbeid en liefde resulteren in een werkelijk voortreffelijk profiel.

Koffie gebrand door Otara Kava