Costa Rica Las Lajas

  • Variëteit
  • 100% Arabica - Caturra, Catuai, Villa Sarchi
  • Hoogte
  • 1.450m
  • Zending

Oscar en Francisca Chacon van de Las Lajas Micromill zijn derde generatie koffie producenten die zich volledig focussen op kwaliteit en innovatie en zijn waarschijnlijk het meest bekend omdat zij als eerste de Honey en Natural koffies in Costa Rica produceerden. 

Las Lajas begon met de Honey koffie in 2008 nadat een aardbeving de toevoer van water had gestopt voor enkele weken. Oscar hoorde dat in Brazilië en Ethiopië Natural droogtechnieken werden gebruikt en daarom probeerde hij dat in 2008 met die oogst. Omstreeks dezelde tijd bracht oprichter van Cafe Imports, Andrew Miller een bezoek aan de regio en was onder de indruk van de smaak van de koffie van de Chacons. Hij werd één van de eerste kopers van deze nieuwe verwerkingsmethode. 

De Micromill is één van de gecertificeerde organic mills in de regio en de Chacons nemen hun impact op de omgeving erg serieus. De gemiddelde temperaturen stijgen en de Chacons zijn momenteel bezig met het toevoegen van schaduwbomen en irrigatie systemen om de warmte (en de wisselende regen seizoenen) aan te kunnen. Om alsnog de water consumptie te beperken gebruikt Oscar een Penagos machine om de koffiebessen van pulp te scheiden. Dit reduceert het water gebruik enorm (er wordt bijna geen water meer gebruikt daarvoor). 

Tijdens de oogst meet Francisca de Brix van de bes om de optimale rijping in de gaten te houden. Als deze 22° is wordt er geplukt. Het oogsten met behulp van de Brix metingen is handig omdat nieuwe variëteiten soms rijpen bij verschillende kleuren. Het gebruik van de refractometer helpt om de oogst uniform in rijpheid te krijgen, iets wat centraal is voor hoge kwaliteit Naturals en Honeys.  

De Chacons produceren verschillende types van Honeys en Naturals. Voor de Honey-processed koffies wordt 100% van de bes (het slijm) op de koffieboon gehouden en de koffie wordt op verschillende manieren gedroogd. Oscar gelooft dat, net als het brand profiel, de koffie smaak ook beïnvloed wordt door het droogproces. Hij wil dit proces langzaam houden waardoor productie uiteraard ook beperkt blijft. “Every day I wake up I learn something new,” zegt Oscar over zijn studie rondom het drogings proces. 

Smaakindicatie:
Een complexe koffie vol rood fruit, framboos, rode appel. Vol zoet met heldere acciditeit van limoen. Zacht mondgevoel.


 


NIEUW

Scoor de koffie zelf:

 

Koffie gebrand door Manhattan Coffee Roasters