ETHIOPIE BIFTU GUDINA

  • Variëteit
  • Ethiopian Heirloom
  • Hoogte
  • 1900 meter
  • Zending

In de nationale taal ven Ethipoie -Amharic-, betekent Biftu Gudina “bundel van de ontwikkeling”. De coöperatie is opgericht in 2012 en is gevestigd in het Agaro – Goma Woreda district binnen de Jimma regio . Er zijn ongeveer 130 kleine boeren die lid zijn van Biftu Gudina. Dit washing station heeft een aardig complexe koffie afgeleverd, licht, luchtig en geurig. Een interessante mix van rozen, lila en vers gesneden gras in combi met zacht rood fruit en honing.

Bij het washing station zijn ze erg streng op kwaliteit. Elke dag worden de kwaliteit van het water, de geplukte bessen en de sortering ervan, en de hoeveelheid schaduw op de droogbedden goed in de gaten gehouden. 

Na het plukken brengen de boeren hun koffiebessen naar het washing station om verwerkt te worden. Eerst worden ze met de hand gesorteerd, en vervolgens gaan de rijpe bessen door de depulper. Deze machine drukt de bonen uit de bessen, en staat zo afgesteld dat de bonen hierbij niet beschadigen. Hierna gaan de bonen in tanks gemaakt van cement, en worden ze gedurende 8 uur onder water gezet. Hierdoor fermenteert al het vruchtvlees van de bonen af en hou je een ‘washed’ koffie over. De bonen worden op verhoogde bedden (zogenaamde African beds) gedurende 10 dagen gedroogd in de zon. Tijdens het drogen wordt de koffie nogmaals met de hand gesorteerd.

Koffie gebrand door Single Estate Coffee