Indonesië Sumatra Raja Gayo

 • Producent
 • KSU Sara Ate
 • Koffiebranderij
 • Niet beschikbaar
 • Regio
 • Indonesië, Atjeh (Noord-Sumatra)
 • Variëteit
 • 100% Arabica - Gayo 1, Gayo 2, Ateng, Linie S795, Bourbon en Catimor
 • Hoogte
 • 1.100-1.300
 • Zending

Deze Indonesie Sumatra Raja Gayo koffie is afkomstig uit het centrale gedeelte van de provincie Atjeh in het noorden van het eiland Sumatra. Het gebied kent een hoogte varierend van 900 tot 2.400 meter boven de zeespiegel en kent een gemiddelde temperatuur van rond de 20 graden door het jaar heen. Dit, in combinatie met de overvloedige regenval en goede vruchtbare bodem – maakt het gebied ideaal voor het bedrijven van landbouw.

De gunstige klimatologische omstandigheden worden sinds lang door de bevolking van Centraal Atjeh geëxploiteerd door koffie te verbouwen – de belangrijkste bron van inkomsten. Ongeveer 85% van de koffieproductie betreft arabica. Dit maakt Centraal Atjeh niet alleen de grootste producent van arabica koffie in Indonesië, maar ook in geheel Zuidoost-Azië. Naast koffie zijn de omstandigheden ook gunstig voor de teelt van tabak, suikerriet, thee, kruidnagel, fruit, groenten en verschillende boongewassen. Door de jaren heen heeft de teelt van al deze gewassen de  bewoners van Centraal Atjeh in levensonderhoud voorzien.

Naast de gunstige landbouwomstandigheden staat Centraal Atjeh ook bekend om zijn toeristische potentieel. Het prachtige meer “Laut Tawar” en andere schilderachtige plaatsen ondersteunen het ontwikkelingsbeleid van Centraal Atjeh in die richting. Bovendien vertonen de tradities van de Gayo-bevolking een rijk en aanlokkelijk cultureel erfgoed. Raja Gayo staat voor “King of Gayo”!

De Sumatra Mandheling Raja Gayo koffie wordt op een zeer zorgvuldige manier geselecteerd en geproduceerd. De koffie groeit op een hoogte van 1100+ meter boven zeeniveau en is geproduceerd door de cooperatie KSU Sara Ate. De koffie is fairtrade en biologisch gecertificeerd ingekocht. De Sumatra Mandheling Raja Gayo is een hand-pulped arabica koffie, de koffiebes wordt na het plukken middels een (hand)pulper van vruchtvlees ontdaan. De restanten vruchtvlees worden met de hand van de bonen afgewassen waarna de bonen ter droging worden uitgelegd. Vervolgens worden de bonen gehuld (= het verwijderen van de hoornschil van de koffieboon) terwijl de bonen nog een vochtpercentage kennen van 40-42%. Normaal gesproken worden koffiebonen gehuld als het vochtpercentage rond de 18% is. Deze aparte manier van hullen geeft de koffiebonen hun beroemde blauwachtig/groene uiterlijk en zorgt mede voor de kruidige smaak, kenmerkend voor Indonesische semi-washed wet hulled arabica koffies.

Smaakindicatie:
Volle body, lage aciditeit, kruidig, tonen van pure chocolade

 

Koffie gebrand door

Niet beschikbaar

...