Sumatra Sidikalang

  • Variëteit
  • 100 % Arabica - Sigarar Utang
  • Hoogte
  • 1.250m
  • Zending

Eind 2016 bezocht Rob voor het eerst de koffieplantages van de boerengemeenschap Sidikalang op Sumatra, Indonesië. Het ontmoeten van de boeren en het gehele proces van stek van de plant tot verwerkte boon is doorlopen.
Dit resulteerde in een directe samenwerking met de organisatie KopiKomunitas, van boer naar verwerkingsstation via de importeur naar de branderij. Dankzij deze korte lijnen krijgen de boeren een betere prijs voor hun bessen en weten we precies waar de koffie vandaan komt.

Sidikalang is een boerengemeenschap op het Indonesische eiland van Sumatra, zo’n 6 uur rijden vanaf het dichtstbijzijnde vliegveld van Medan. De vrij afgelegen gemeenschap leeft van handel en agricultuur, waar voornamelijk in groenten, fruit, vis en vlees wordt gehandeld. Op de lokale markt verkopen of ruilen ze wat er op dat moment geoogst of beschikbaar is en zo werken zijn onder de meest pure manier van handel. Eén van hun belangrijkste en meest voorkomende handelsgoederen: koffie.

De grond in Sidikalang is erg rijk aan voeding waardoor de koffie veel potentieel heeft. Als iedere boer op zijn eigen manier de bessen zelf tot bonen verwerkt is er geen goede kwaliteitscontrole en zijn de bonen alleen goed genoeg voor de lokale markt.

Een paar jaar terug hebben de Italiaanse Federico Spati en de Javaanse Lely Swince het verwerkingsstation van de oom van Lely in Sidikalang overgenomen. Hun droom was om de kwaliteit van de koffie uit de regio naar een hoger niveau te tillen en een transparante en zo direct mogelijke ketting te kunnen creëren tussen de boer en een kop koffie.
Jongeren uit de regio bieden ze een baan aan waar ze zich kunnen ontwikkelen en doorgroeien. De toekomst voor de meeste van deze ambitieuze jongeren in de regio ziet er namelijk niet heel anders uit dan die van hun voorouders.

Samen met hun team hebben Federico en Lely de kennis van projectorganisatie, internationale handel, koffieverwerking en koffiekwaliteit om met hun verwerkingsstation: KK Komunitas Kopi, de beste kwaliteit koffiebonen uit Sidikalang te krijgen.

De boeren leveren namelijk niet hun verwerkte bonen, maar de bessen waar de bonen nog in zitten direct na het plukken bij het verwerkingsstation. Daar wordt de kwaliteit van de bessen bepaald, onderverdeeld in soort, verwerkt, gecontroleerd en verpakt. Omdat de kwaliteit van het eindproduct hiermee veel hoger is dan wanneer de boer zelf de bessen verwerkt tot boon kunnen de boeren een eerlijkere en betere prijs krijgen voor hun product.

 

Koffie gebrand door De Zeeuwse Branding