Brazilie Fazenda Rainha

 • Producent
 • Luis Fernando de Carvalho Dias
 • Koffiebranderij
 • Koffiestation, Groningen
 • Regio
 • São Sebastião da Grama – São Paulo, Brazilie
 • Variëteit
 • Yellow Bourbon
 • Hoogte
 • 1100 - 1350 meter
 • Zending

Koffie van fazenda Rainha is door de gebalanceerde smaak, diepe chocoladetonen en zachte zuurgraad uitermate geschikt als espresso. Tijdens het drinken ervaart u een romig mondgevoel en bij de afdronk proeft u zoete karamel. Deze zoetheid ontstaat door de ‘pulped natural’ behandelmethode, die na het plukken wordt toegepast.
Fazenda Rainha heeft meerdere keren de Cup of Excellence gewonnen (oa. in het jaar 2000, 2001, 2005, 2006, 2009 en 2010 en 2011). In 2011 stond Fazenda Rainha met een score van 91,41 op de eerste plaats.

De plantage is eigendom van de familie Carvalho Dias sinds 1890.
Momenteel wordt de plantage beheerd door de neef van de eigenaar; Gabriël de Carvalho Dias.
Beheerder Gabriël houdt zich veel bezig met het verbeteren van de kwaliteit van koffie in Brazilië. Hij is als producent frequent finalist bij de Brasil Cup of Excellence en tevens één van de stichters van ‘Brasil Specialty Coffee Association’ (BSCA).

Fazenda Rainha strekt zich uit over 480 hectare grond, waarvan 190 hectare wordt gebruikt voor de koffieproductie. Bijna alle taken op de boerderij worden uitgevoerd met de hand, de steile ligging van de plantage maakt het gebruik van machines vrijwel onmogelijk.

De koffiebessen worden wanneer ze helemaal rijp zijn, handmatig geplukt boven een doek om te voorkomen dat de bessen in contact komen met de aarde. Om fermentatie te voorkomen worden de bessen dezelfde dag gepulpt en gespreid op grote terrassen om te drogen. Na het drogen van de koffie wordt opgeslagen in houten graanschuren.
De geografische omstandigheden vormen tezamen met de gemiddelde jaarlijkse neerslag tussen de 1800 en 2000 mm en een gemiddelde temperatuur van 19°C, de ideale omstandigheden voor de productie van specialty coffee.
De boerderij ligt op ongeveer 1100-1500 meter boven de zeespiegel, in de Mogiana regio van de staat São Paolo, een van de hoogste plateau gebieden in Brazilië. Dit glooiende, vruchtbare gebied langs de São Paulo kant van de São Paulo/Minas grens, is ook de thuisbasis van enkele van de oudste koffieboerderijen van Brailië.
Beheerder Gabriël is sterk toegewijd aan sociale en ecologische duurzaamheid. Water komt uit een bron op het landgoed en het afvalwater wordt zorgvuldig behandeld om te voorkomen dat de bron wordt vervuild. Er is een actief boomplantprogramma om inheemse soorten te herbevolken om een goed ecologisch evenwicht te behouden. Ten minste 25% van de koffieplantage bestaat uit ongerept tropisch regenwoud.

De meeste werknemers wonen op het terrein in 25 volledig uitgeruste personeelswoningen. De boerderij heeft een schoolbus om kinderen naar school te brengen, een clubhuis en een voetbalveld voor de werknemers en hun gezinnen.

Koffie gebrand door Koffiestation