Koffiestation, Groningen

Koffiestation is een microbranderij van bijzondere koffiebonen die ze kunnen herleiden tot op de plantage. De zwagers Douwe en Emiel begonnen in 2012 in Groningen met het roosteren van bonen in een popcorn pan, sindsdien zijn ze hard gegroend en vanaf 2015 doen ze dat op een Probat (Probatone P12). Ze zijn het avontuur aangegaan zonder enige kennis van koffie maar wel met een enorme dosis nieuwsgierigheid naar hoe je “goede” koffie zou moeten produceren en branden. Zeven jaar verder hebben ze door vallen en opstaan inmiddels een goed idee wat “goede” koffie is. Voor hen is dat vers gebrande koffie, een transparante en duurzame keten van plant tot kop, eerlijke prijzen, maar bovenal heeft goede koffie natuurlijk een waanzinnige geur en geweldige smaak. Douwe en Emiel zijn fijn proevers met oog voor detail. Ze kiezen voor bonen van de beste kwaliteit waarvoor ze met veel aandacht een brandprofiel ontwikkelen.

Ze branden de koffie met het idee dat de koffie zo zoet mogelijk hoort te zijn. Ze werken niet met melanges, maar met één koffie van een kleine regio of boerderij. Voor elke specifieke koffie branden we één profiel. Het karakter van de koffie is dus leidend voor de zetwijze, sommige koffies zijn overal voor geschikt andere maar voor één soort zetwijze.

Als koffiebranders voelen ze zich mede verantwoordelijk voor de wijze waarop de koffie wordt geproduceerd. De boeren en plantages waarvan zij de bonen afnemen, produceren zeer bijzondere koffie. Maar minstens net zo belangrijk vinden ze het hoe de boeren op de plantages te werk gaan. 

Inmiddels werken ze met een team en zijn er zo’n dertig plekken in de stad Groningen (en ommeland) die hun koffie met trots schenken. Ze bezorgen wekelijks alle versgebrande koffie in herbruikbare blikken op de fiets en vrijdags staan ze met de zakjes verse koffie op de Vismarkt. Het Koffiestation is een branderij die goed bij Roast past. Creatief, kleinschalig, gericht op de beste kwaliteit in een leuke ambiance.

Mocht je binnenkort in Groningen moeten zijn, doe ze de groeten van ons! 


Iedere maand 3 exclusieve, versgebrande koffies van kleinschalige branderijen in huis?
De koffie van Koffiestation komt vaak langs in ons koffie-abonnement. 

HET KOFFIE-ABONNEMENT VAN ROAST >>