Colombia Excelso Huila – Finca San Antonio

  • Variëteit
  • Washed Arabica, Caturra
  • Hoogte
  • 1750
  • Zending

Deze Colombiaanse koffie is afkomstig van Marco Antonio Romero van Finca San Antonio. Sinds 2002 is Finca San Antonio aangesloten bij de Los Cauchos coöperatief, dat 40 leden telt. Gedurende de jaren 90 tot vroeg in 2000 stonden de hoger gelegen gebieden van deze regio vol met papaver. Het cooperatief werd opgericht met als doel om betere kwaliteit koffie te produceren en op deze manier een betere prijs voor hun koffie te krijgen. In 2002 werd Los Cauchos gesteund door een USAID project, dat training en financiering voor koffieproductie aan boeren gaf, in ruil voor het opgeven van hun papaver plantages. Het project is zeer succesvol gebleken en de leden leveren speciality koffies aan voornamelijk Amerikaanse brander en enkele Europese.
De Finca San Antonio koffie is direct in Colombia ingekocht. Samen met zijn vrouw Marta en drie kinderen runt Antonio de plantage. De plantage is gelegen bij het stadje San Agustin in het Zuiden van het Huila departement, vlakbij het Archeologische park dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. De Huila regio staat bekend om de hoge kwaliteit koffie die hier vandaan komt. Bij de laatste Cup of Excellence competitie kwamen liefst zestien van de twintig finalisten uit deze regio!
Finca San Antonio is in 1983 opgericht. Het is een zeer kleine plantage met een omvang van slechts 7 hectare. De Finca is gelegen op 1.750 meter boven zeeniveau en beschikt over een Rainforest Alliance certificaat en telt ongeveer 22.500 planten, voornamelijk van de Caturra variëteit.
Na het oogsten van de rijpe koffiebessen worden de bessen op de plantage met een handmachine ontpulpt en gedurende 18 uur gefermenteerd in een fermentatiebad. Na de fermentatie worden de koffiebonen gewassen met schoon water gewassen en gedroogd in een ‘Polisombra’. De Polisombra is een soort (lichte) stoffen tent, waarin de temperatuur en de hoeveelheid zonlicht kan worden geregeld door het spannen van extra doeken in de tent. De koffie wordt gedurende 7 – 14 dagen gedroogd tot een vochtpercentage van ongeveer 12%, waarna de koffie verpakt in 40kilogram zakken, totdat de koffie wordt meegenomen naar de stad voor verkoop.

Koffie gebrand door Schot Koffie