Colombia Los Guayabos

  • Variëteit
  • Caturra, Castillo
  • Hoogte
  • 1470-1600 meter
  • Zending

Haciënda El Encanto bevindt zich in het kleine plaatsje Hispania, ca 98km zuidwestelijk van Medellin. De plantage ligt op de flanken van het Andesgebergte op een hoogte tussen de 1350 en 1780m. In de jaren 80 was El Encanto voornamelijk een bananen- en cacaoplantage. Door dit stukje historie bevinden zich nog vele bananen en cacaobomen die als schaduwbedekkers nog altijd trouwe dienst doen. Tevens voorzien ze de koffies van El Encanto van specifieke eigenschappen en bijzondere aroma’s. Daarnaast maken ook de koffieplukkers dankbaar gebruik van de vruchten van deze oude plantagebomen.

 

De 34 Hectare tellende plantage (waarvan 26 hectare momenteel gebruikt wordt voor het verbouwen van koffie) is in 7 percelen (Micro Lots) onderverdeeld. Eén van deze Micro Lots is de “Los Guayabos”. De percelen verschillen in hoogte en bodemeigenschappen waardoor elk perceel zijn unieke karakter kan meegeven aan de daarop geplante koffie. Een bijzondere eigenschap van de El Encanto is dat maar liefst 20% van deze Haciënda een beschermd watergebied is (ca. 6 hectare) met beekjes en bronnen van fris bergwater. Daarnaast is Haciënda gezegend met een bijna constante warme wind uit het Cauca-dal en zorgt de vulkaanbodem voor een voedingsrijke grond.

Tijdens het oogsten (de oogstperiode loopt hier van september tot december) zijn meer dan 70 mensen alleen op Haciënda El Encanto actief om alle bessen met de hand te plukken. Elke avond controleert voorman Arbey Manco persoonlijk de kwaliteit van de geplukte bessen. Door zoveel natuur schoonheid en aandacht voor de omgeving is het bijna vanzelfsprekend om een top-koffie te verwachten en dat zijn onze Direct Trade koffies van Hacienda El Encanto dan ook.

 

Doordat koffiebranderij Fascino rechtstreeks, zonder tussenhandel inkoopt, is deze koffie niet alleen volledig traceerbaar maar voldoet deze koffie ook aan de hoogste kwaliteitsnormen. Op deze manier steunt Fascino met de inkoop en verkoop van deze heerlijke koffie de hele lokale gemeenschap. Als Roast genieten we om mee te mogen doen!

 

Los Guayabos is een bijzondere, stevige en veelzijdige koffie. Perfect in balans, met sinaasappel aroma’s en tonen van pure chocolade en karamel in de afdronk. Ook ideaal geschikt als basis voor cappuccino en andere koffiespecialiteiten.

 

 

Milieu
1. Op haciënda El Encanto wordt momenteel een herbebossingsprogramma doorgevoerd waarbij in totaal 650 bomen worden geplant, waaronder 300 cacaobomen.
2. Op haciënda El Encanto werkt de familie Saldarriaga aan een optimalisering van het watergebruik. De Saldarriagas werken onder andere aan het hergebruik van water.
3. Koffiepulp wordt niet weggegooid, maar gebruikt als bemesting.
4. Dit jaar schaft de familie een nieuwe, efficiëntere droogmachine voor haar koffies aan. Deze is beter voor het milieu (minder emissies van schadelijke stoffen).

 

Sociaal
1. Koffieplukkers krijgen van de familie Saldarriaga zo’n 10 procent meer loon betaald dan gebruikelijk in de regio. Medewerkers ontvangen een eindejaarsuitkering.
2. Dit jaar begint de familie Saldarriaga met de verstrekking van onderwijsmateriaal aan de kinderen van hun medewerkers.
3. De familie Saldarriaga zet zich in voor gelijkheid in betaling voor hun vrouwelijke en mannelijke medewerkers. Verder besteedt ze bijzondere aandacht aan vrouwelijke medewerkers met kinderen. Dit jaar wil het bedrijf ook met de verstrekking van werkkleding beginnen.
4. De medewerkers krijgen extra scholing op hun vakgebied.

 

Koffie gebrand door Koffiebranderij Fascino