Doi Pangkhon Thailand

 • Producent
 • Doi Pangkhon Farmer Group
 • Koffiebranderij
 • Schot Koffie, Rotterdam
 • Regio
 • Thailand, Chang Rai, Doi Pangkhon
 • Variëteit
 • 100% Arabica - Typica, Bourbon, Catuai en Chang Mai 80
 • Hoogte
 • 1.250-1.500m
 • Zending

Thailand
Thailand is niet erg bekend als koffieproducerend land. Met een productie van meer dan 50.000 ton per jaar is het wereldwijd nummer 18 qua productievolume. Meer dan 90% van de productie is Robusta koffie. De koffie wordt voornamelijk verbouwd rond het noordelijk gelegen Chang Rai. In de jaren 80 werd de productie van koffie gestimuleerd door de Thaise regering in een poging boeren te laten overstappen van de productie van opium. Vanwege de hoge importtarieven op koffie wordt het overgrote deel van de koffieproductie in Thailand verkocht en geconsumeerd. Minder dan 1% van de Thaise koffie wordt geëxporteerd.

Doi Pangkhon
Doi Pangkhon is een klein plaatsje in de buurt van Chang Rai in het Noorden van Thailand. Hoewel deze koffie nieuw is op de international markt, verbouwen de boeren rond Doi Pangkhon  al meer dan 40 jaar koffie. De Doi Pangkhon Farmer Group bestaat uit ongeveer 300 huishoudens, die allen op ongeveer 2 – 5 hectare land koffie verbouwen. Iedere boer produceert ongeveer 1 – 2 ton koffie (in parchment). De koffie groeit op een hoogte tussen 1.250 en 1.500 meter boven zeeniveau. De oogst vindt ieder jaar plaats tussen December en Maart. De variëteiten die verbouwd worden zijn Typica, Bourbon, Catuai en Chang Mai 80 (een lokaal ontwikkelde hybride van SL28, Caturra en Timor Hybrid)
Doi Pangkhon is één van de weinige groepen in Thailand die de bessen verwerkt volgens de ‘Kenia style’-dubbele fermentatie methode. Nadat de koffie met de hand is handgepluk en gepulpt volgt 12 uur droge fermentatie op droogbedden. Hierna volgt 12 uur natte fermentatie in een fermentatietank en vervolgens gewassen met vers bergwater. Tenslotte wordt de koffie 14 tot 25 dagen zongedroogd op verhoogde droogbedden.

Beanspire, de exporteur van de koffie, heeft de laatste jaren zeer actief de families van Doi Pangkhon geholpen bij het verbeteren van de kwaliteit van de koffie. Ons Pangkhon microlot, is afkomstig van een twintigtal huishoudens. Onder de producenten bevinden zich de zeer ondernemende familieleden van de Becheku familie van de Akha hilltribe: Ata en Pupae.
Ata is met 30 jaar de oudste van drie broers en zussen. Pupae is Ata’s 26 jarige zus.  Ze werkte voorheen in Korea en Taiwan, voordat ze terugkeerde naar Doi Pangkhon om haar broer te helpen bij het verbouwen van koffie. Dit is kenmerkend voor de Thaise koffieproducenten. In veel producerende landen stoppen boeren en hun kinderen met het verbouwen van koffie, wegens andere, meer lucratieve kansen. Deze families keren juist terug naar huis omdat ze een goede toekomst in de koffie voor zich zien. Ze verbouwen koffie omdat ze het willen, niet bij gebrek aan andere mogelijkheden.

Smaakindicatie:
Een zeer schone en zoete koffie met typische ‘Aziatische’ kruidige smaken.

Koffie gebrand door Schot Koffie