El Salvador Santa Ana

  • Variëteit
  • Bourbon
  • Hoogte
  • 1450 meter
  • Zending

De tijden dat koffie uit El Salvador als middelmatige koffie gezien werd zijn inmiddels voorbij. Hoewel El Salvador nog altijd niet synoniem staat voor top koffie is er wel sterkte vooruitgang te merken. Zeker op het gebied van Specialty Coffee zijn er ook in El Salvador hele mooie koffies te vinden. Dit jaar zijn er bijvoorbeeld maar liefst 33 lots aangedragen voor de Cup of Excellence competitie, wat aangeeft dat er steeds meer aandacht aan de kwaliteit van de koffie in El Salvador besteed wordt.

Een van de koffieboeren die zonder meer zeer vooruitstrevend bezig is is Gilberto Baraona. Hij heeft de kwaliteit van de koffies die van zijn plantages afkomen inmiddels zo goed onder controle dat hij ver boven het kwaliteitsgemiddelde van El Salvador ligt. Gilberto zit dan ook niet stil en is voortdurend bezig met processing technieken (de manier om de koffiebonen van het vruchtvlees te scheiden), hiervoor gebruikt hij technieken en machines die zeer vooruitstrevend zijn. Daarnaast experimenteert GIlberto ook met de verschillende botanische koffievariëteiten om zo de exact juiste plant op de exact juiste hoogte op zijn plantages te krijgen.

Door te werken met deze variëteiten, de hoogtes en de verschillende voedingsbodems op zijn plantages is elke plant perfect juist geplaatst en zijn de smaken van de uiteindelijke koffies dan ook precies zoals Gilberto ze bedoeld had. Daar waar veel van zijn collega’s de handdoek in de ring gooiden tijdens recente uitbraken van de koffieroest ziekte versterkte dit juist Gilberto’s motivatie om te laten zien dat zijn plantages gewoon consequent top kwaliteit koffie konden blijven leveren die met recht het predicaat Specialty Koffie dragen.

Wij zijn er dan ook trots op dat wij een koffie van Gilberto de koffiepionier uit El Salvador te kunnen aanbieden.

Onze keuze is gevallen op een koffie van het Santa Ana lot, een onderdeel van Gilberto’s Los Pirineos plantage gelegen in de Tecapa Chinameca koffieregio en verantwoordelijk voor maar liefst zeven Cup of Excellence winnaars.

Op een hoogte van ca. 1450 meter, met een constante temperatuur tussen de 16 en 18 graden Celsius en een gemiddelde jaarlijkse regenval van ca. 2200 millimeter is het in de vulkanische aarde goed toeven voor de bourbon koffieplanten op het Santa Ana lot. De vulkaanbodem zorgt voor veel voedingsstoffen en een goede drainage en filtratie van het water en de lucht en dat proef je terug in deze koffie. Combineer deze omgeving met de passie en kunde van Gilberto en je weet dat je een zeer lekkere, bijzondere koffie in handen hebt.

 

Koffie gebrand door Koffiebranderij Fascino