Ethiopia Guji Nefas

  • Variëteit
  • 100% Arabica - mixed Heirloom (natural)
  • Hoogte
  • 1.600-1.700m
  • Zending

Deze licht gebrande koffie heeft een rijke, bloemige en kruidige aroma. De behandelmethode (unwashed) zorgt voor een complexe koffie met een medium body, maar zacht-zoet van smaak en iets fruitigs dat doet denken aan aardbei, noten, cacao, ruwe suiker en zwarte thee.

Over de Nefas Farm
Deze Nefas boerderij is gelegen in de regio Oromia, ongeveer 514 km van de hoofdstad van Ethiopia, Addis Abeba. Het bedrijf begon aan het begin van het jaar 2000 met het produceren van koffie en bestaat uit 200 hectare beplant met koffieplanten. De bodem bestaat voornamelijk uit leem en het gebied is bedekt door een dicht bos. Deze koffie is 100% schaduw gegroeid. Voor het produceren van deze ongewassen (natural) koffie worden de rijpe rode bessen direct na het plukken te drogen gelegd op droogbedden. De koffie wordt regelmatig omgedraaid omdat ongewassen koffie gevoeliger zijn voor schimmels. Gelukkig is de locatie zeer open en luchtig, dat zorgt dat de koffiebessen gelijkmatig drogen. De geur van de koffiebessen is zeer fruitig en doet denken aan rozijnen. Door de zware regenval dit jaar is de koffie groter van formaat. De boerderij heeft tussen 150-200 seizoenarbeiders en ongeveer 50 vaste werknemers in dienst. Er wordt gratis eten, onderdak en medische zorg verstrekt aan alle werknemers.

De boerderij won in 2012 de 1e plaats in de Afrikaanse “Fine Coffee awards”.

Aroma:
De ongebrande groene boon heeft al een aangename appel-cider geur. Eenmaal gebrand, heeft deze koffie een rijke en zoete aroma welke de kamer vult zodra de zak met koffie wordt geopend en toeneemt als de koffie wordt gemalen en gezet. De aroma van de gemalen koffie is kruidig (kaneel, nootmuskaat, kruidnagel), heeft iets aards, heeft zoete fruitige tonen en tonen die doen denken aan chocolade biscuit. Tijdens het zetten komen warme bloemige en kruidige aroma’s los die doen denken aan, butterscotch, rum rauwe cacao, kruiden (zoals kaneel en nootmuskaat).

Smaakindicatie:
Door de behandelmethode (unwashed) en als direct gevolg van de rijpe koffiebes, heeft deze licht gebrande koffie een zachte ronde aciditeit, die de zoetheid van de koffie benadrukken en deze een complexe en wijnachtig karakter geven met een medium body. De smaak is zoet maar fris en heeft een iets fruitig karakter wat doet denken aan aardbei, noten, cacao, melasse en zwarte thee. De koffie laat een film achter in de mond wat leidt tot een lange-, en voor een unwashed (natural) koffie een opmerkelijk ‘cleane’ afdronk.

Zetmethode:
Deze koffie is zeer geschikt voor in de filter of bijvoorbeeld de Aeropress. De koffie doet het ook goed als single-origin espresso. Bij de juiste extractie komen alle delicate en complexe fruittinten naar voren die deze licht gebrande koffie te bieden heeft.

Voor degene die op zoek zijn naar:
• Koffie om de hele dag te drinken en ideaal als bijvoorbeeld dessertkoffie.
• Koffie met een levendige onderscheidende smaak.
• Een aroma explosie van een fijne ongewassen Ethiopische koffie zonder de
ongewenste gefermenteerde aroma’s die in veel ongewassen koffies voorkomen.
• Een fruitige koffie met intense aroma en smaak en voor degene die fruitige koffies
met een agressieve zuurgraad vermijden.

De bonen een aantal dagen na het branden laten rusten komt de smaak en aroma ten goede.

Koffie gebrand door Koffiestation