Guatemala Lampocoy

  • Variëteit
  • 100% Arabica, Catuai
  • Hoogte
  • 1.200-1.500m
  • Zending

In het oostelijke hoogland van Guatemala ligt een klein dorpje met ca. 500 inwoners genaamd Lampocoy. Lampocoy ligt midden in de beroemde koffieregio Nuevo Oriente. Bijna alle inwoners van Lampocoy zijn inkomensafhankelijk van de koffieaanbouw en hierop is Don Juan Galdamez geen uitzondering.

Don Juan bezit een kleine Finca die per jaar slechts ongeveer 2500 kilo groene koffie oplevert. De beschermde bodem, het microklimaat dragen sowieso bij aan de kwaliteit van onze Lampocoy maar ook de passie van Don Juan. Hij plukt uitsluitend handmatig, waardoor hij tot 9 keer toe zijn hele plantage secuur af moet gaan om uitsluitend de rijpe koffiebessen te plukken.

De Direct Trade Guatemala Lampocoy betrekt de brander Fascino via Cafecita. Cafecita bestaat slechts uit 2 personen en de dagelijkse leiding is in handen van Milvia Aracely Piñeda Cabrera, afkomstig uit familie van kleine koffieboeren uit de hooglanden van Guatemala. Cafecita is dus uitsluitend lokaal actief en heeft een doelstelling die volledig aansluit bij wat Fascino als ambachtelijke koffiebranderij belangrijk vindt namelijk: transparantie, kwaliteit en eerlijke prijzen.

Cafecita wil de levenssituatie van kleine koffieboeren in Guatemala verbeteren en de consument in Europa een kwalitatief hoogwaardige koffie aanbieden. Alle koffie wordt direct bij de koffieboeren ingekocht in het aanbouwgebied waarbij zowel de plantage als de kwaliteit van de koffies wordt gecontroleerd. Om de koffieboeren een hoger rendement te laten behalen heeft Cafecita alle tussenhandel uitgesloten van afname en wordt er tenminste 15% meer dan de marktprijs betaald. Daarnaast worden er verschillende projecten begeleid op het gebied van scholing, gezondheid en kwaliteitsverbetering van de koffie zelf. Het Cafecita project is een initiatief waarbij begeleiding, ondersteuning en focus op kwaliteit de kleine koffieboeren in Guatemala op termijn zichzelf en elkaar verder kunnen helpen.

Naast het goede verhaal van deze koffie uit Lampocoy is ook de kwaliteit van deze koffie zeer overtuigend. De Lampocoy is een heerlijke, uitgebalanceerde koffie met een volle, licht fruitige body en een rijk en zoet aroma van karamel, noten en chocolade. Deze bijzondere koffie laat je na de laatste slok nog minuten nagenieten. Heerlijk als lungo en espresso, maar ook voor filterkoffie/ cafetière is de Lampocoy zeker aan te bevelen.

Bekijk de website van Cafecita op http://www.cafecita.eu/Cafecita/Cafecita.html

Koffie gebrand door Koffiebranderij Fascino