Indonesie Lintong Raja Batak

  • Producent
  • Verschillende kleinschalige boeren
  • Koffiebranderij
  • Koffiestation, Groningen
  • Regio
  • Indonesië, Noord-Sumatra, Lake Toba
  • Variëteit
  • 100% Arabica
  • Hoogte
  • 1000 – 1600 meter
  • Zending

Smaakomschrijving
De Raja Batak is bekend als een pittige koffie met aardse tonen, vol van smaak, veel body en zijn typische terroir. Door de verwerkings methode (Honey Processed) wordt de koffie complexer en meer uitgesproken. Hierdoor heeft de koffie een fruitige zoetheid en een fijne aciditeit en heeft deze een lange intense afdronk met tonen van donkere chocolade.

Deze Indonesia leent zich als heerlijke filterkoffie, is verrassend als single-origin espresso en smaakt verrassend goed met melkvariaties.

De koffie
De Sumatra Lintong RAJA BATAK is een semi-washed (hand-gepulpte) arabica koffie geproduceerd in Noord-Sumatra, ten westen van het Tobameer op een hoogte van 1000-1600 meter boven zeespiegel. Het Tobameer is ongeveer 70 duizend jaar geleden ontstaan als gevolg van een gigantische vulkaanuitbarsting. Het vulkanisch gebied rond het Tobameer is vanwege hoogte, klimaat en vruchtbaarheid, uitermate geschikt voor de productie van hoge kwaliteit koffie. De gemiddelde koffieplantage in Sumatra is klein, slechts 1-5 hectare.

Het gebied
Lintong is het gebied rond het Tobameer dat losjes wordt aangeduid als het productiegebied voor Lintong type koffie. De Batak zijn een aantal aan elkaar verwante etnische groepen met elk hun eigen taal in Noord Sumatra.
Raja Batak staat voor ‘Koning van de Batak’. De meest bekende groep binnen de Batak zijn de Toba Batak.
De eerste koffie in Sumatra werd in de late jaren 1600 aangeplant door Nederlandse kolonisten, onder het beschermheerschap van de VOC.

De verwerking
De Sumatra Lintong RAJA BATAK – honey processed, een hand gepulpte (semi-washed) Arabica koffie. Hand gepulpt betekent dat de koffie direct na het plukken wordt verwerkt door de kleine boeren (smallholders) zelf. Tijdens deze verwerking wordt de pit (koffieboon) uit de bes verwijderd. Er blijft dan een slijmerige suikerlaagje van het vruchtvlees achter op de pit. Normaliter wordt dit laagje er direct afgewassen maar met onze ‘honey-processed’ koffie, worden de koffiebonen na het pulpen gedroogd met het slijmlaagje nog op de pit. Deze manier van verwerken resulteert in een intensere- en meer zoete koffie.

Het drogen vindt vaak plaats voor het huis van de koffieboer op plastic zeilen. De koffie wordt met het suikerlaagje en in perkamenthuid (schil) geleverd aan de verwerker. De koffie is dan nog in semi-natte staat, met een vochtgehalte van 40-42%. De verwerkers pellen de perkamenthuid van de koffie. Dit natte pellen wordt in de lokale Bahasa, ‘Giling Basah’ wordt genoemd, wat nat malen betekent. In verschillende fasen krijgt de koffie zijn beroemde blauwgroene uiterlijk waar deze koffie bekend om staat. Na het pellen van de ‘natte’ koffiebonen (Kopi Labu) worden deze gedroogd tot een gemiddeld vochtgehalte van 17-18%. (Asalan). Dan wordt de koffie verplaatst naar een opslagplaats dichtbij de haven waar de koffie gereed wordt gemaakt voor de export. De koffie wordt hier gedroogd tot een vochtgehalte van maximaal 12,5%, gesorteerd en in zakken gedaan.

De Raja Batak – honey processed is een exclusieve koffie die in zeer gelimiteerde oplage te verkrijgen is en in Europa alleen wordt geïmporteerd door Greencof.

Koffie gebrand door Koffiestation