Peru – Tres Vecinos

  • Producent
  • Olivio Yaranga, Marcos Orellana en Luz Lopez (Tres Vecinos)
  • Koffiebranderij
  • Koffiestation, Groningen
  • Regio
  • Peru, Junin, Huancayo, Santo Domingo de Acobamba
  • Variëteit
  • Typica, Bourbon
  • Hoogte
  • 2100-2200 m.
  • Zending
  • Oktober 2023

Stel je voor dat je koffie vindt in Huancayo, Peru, een afgelegen plek die bekend staat om koude, winderige bergtoppen in plaats van weelderige koffievelden. Terwijl je naar de boerderijen van Valle Pauran reist, word je begroet door typische Andes-landschappen en mensen die kuddes in wollen kleding hoeden. Maar achter de verlaten vlaktes en met sneeuw bedekte bergen maken groene heuvels plaats voor koffieteelt op duizelingwekkende hoogten van 2200-2400 meter boven zeeniveau.

Drie buren, Olivio Yaranga, Marcos Orellana en Luz Lopez, produceren deze unieke microlot. Ooit een regio waar koffie onbeduidend was, heeft Valle Pauran nu 45 hectare aan koffieplanten. De verschuiving begon rond 2009, toen uitbraken van ongedierte in maïs en bonen ertoe leidden dat boeren koffie gingen zien als een alternatieve bron van inkomsten. Nu loopt de koffieoogst van mei tot oktober, een seizoen gevormd door het dramatische weer in het gebied.

Valle Pauran-gemeenschap:
Deze drie buren, die deel uitmaken van de vereniging AAVAPA (Asociacion de Agricultores del Valle Pauran), zijn pioniers in hun regio. Ze begonnen vier jaar geleden aan een missie om hun koffiekwaliteit te verbeteren, ondanks dat ze ver verwijderd waren van grotere steden en te maken hadden met hoge transportkosten.

Maar de unieke microregio en de verschillende koffievariëteiten van het gebied onderscheiden hen van de centrale koffiegordel van Peru. In plaats van genoegen te nemen met commerciële marktprijzen, richtten ze zich op de markt voor speciale koffie, waarbij ze zelfs meededen aan de Cup of Excellence-wedstrijd en doorgingen naar de nationale selectie. Hun vastberadenheid en de uitgesproken smaak van hun koffie getuigen van de opkomst van Valle Pauran als een koffieteeltgebied dat het bekijken waard is.

Deze koffie is geschikt voor de meeste zetmethodes en presteert zowel als filterkoffie als espresso goed. Verwacht een licht bloemige koffie met hints van kruiden, geroosterde amandelen en boter. Vol van smaak met een aangename zuurgraad. Als filterkoffie: evenwichtig, niet overdreven fruitig. Als Espresso: Zoeter en iets fruitiger.

Koffie gebrand door Koffiestation