Rwanda Coko

  • Variëteit
  • 100% Arabica Bourbon
  • Hoogte
  • 2.100 – 2.300 meter
  • Zending

De volledige naam van het cooperatief is Twongerekawa Coko. Coko heeft één ‘washing station’ tot haar beschikking voor het verwerken van koffie. De dagelijkse leiding van cooperatief telt twaalf leden: acht vrouwen en vier mannen met allemaal een (professioneel) agrarische achtergrond. De missie van Coko is om armoede onder de kleine koffieboeren in de omgeving te verminderen.

De leden van het cooeratief hebben met hun expertise honderden kleine boeren in de omgeving geholpen met het verbeteren en vergroten van hun oogsten. Coko verzamelt nu ongeveer 300 ton koffiebessen van hoge kwaliteit van deze boeren rond de ‘washing station’. De koffie wordt volgens biologische standard verbouwd en Coko is momenteel bezig om biologisch gecertificeerd te worden. De koffie is met behulp van This Side Up direct ingekocht in Rwanda. Hierdoor hebben wij een zeer goede prijs aan de producent kunnen betalen (127% boven de Faitrade prijs).

Het ‘washing station’ is gebouwd in een gebied met een enorme potentie, maar draait momenteel op volledige capaciteit. Er is niet veel plaats om de droogcapaciteit te verhogen vanwege de stijle hellingen in deze omgeving. Om de capaciteit te verhogen moet er flink worden geïnvesteerd in materiaal voor het maken van degelijke constructies voor extra droogbedden. Met behulp van de extra premie voor de koffie gaat dit hopelijk lukken na de oogst van 2014.

Prijsopbouw
Het bijzonderen is dat de brander van deze koffie, Schot Rotterdam, ook inzicht geeft hoe de inkoopkosten van deze bonen tot stand zijn gekomen.

Prijs koffiebessen boer $ 2,70 / kg
Extra Premie $ 1,87 / kg
Verwerkingskosten $ 2,00 / kg
Exportkosten $ 0,43 / kg
This Side Up $ 1,40 / kg

Smaakomschrijving
Uitgebalanceerde zoete koffie met smaken van chocolade, vanille en een licht kruidige afdronk.

Koffie gebrand door Schot Koffie