Rwanda Muganza

  • Variëteit
  • 100% Arabica - Bourbon Fully Washed
  • Hoogte
  • 1.750m
  • Zending

Koffie werd in Rwanda geïntroduceerd door Duitse missionarissen in 1907 en in 1930 door de Belgen, die koffie op vrij land als een vereiste oogst afdwongen. Enorme plantages werden gebouwd die ook enorme volumes koffie produceerden. Echter mistten de Rwandezen de juiste technieken en de infrastructuur om deze te verwerken. Dit leidde ertoe dat een lage kwaliteit en prijs geassocieerd werd met Rwandese koffie. In 1980 waren de prijzen historisch laag. Niet veel later vond de zwartste periode uit Rwanda’s geschiedenis plaats met de burgeroorlog en verschrikkelijke genocide in de jaren ’90, die de economie van het land kreupel achterliet. Toen de vrede terugkeerde in het land, beloofde de nieuwe regering om conflicten te vermijden en voor vrede en stabiliteit te zorgen. De regering zag in de koffie industrie mogelijkheden voor hun land en nam een nieuw beleid aan voor de ontwikkeling van de industrie, die ernaar streefde om de koffiekwaliteit te verbeteren en een productieniveau van 45000 ton per jaar. Met de bijdrages die men ontving voor betere kwaliteit en door het creëren van nieuwe banen, kon de koffiesector bijdragen aan de groei en welvaart van Rwanda.

In de afgelopen, politiek stabiele, jaren is Rwanda’s economie indrukwekkend gegroeid en de vooruitzichten zijn goed voor dit progressieve Oost-Afrikaanse land. Er liggen nog vele uitdagingen in het verschiet, infrastructureel en kwaliteit gerelateerd, maar de internationale erkenning van de no wat beperkte Rwandese specialty koffie groeit snel. Wedstrijden zoals de Cup of Excellence en de Cold Cup hebben een ontzettend positieve invloed gehad op het imago van Rwandese koffies.

Een voorbeeld van het feit dat Specialty koffie in Rwanda juist heel mooi en verrassend kan zijn hebben wij gevonden in Kinyarwanda. Hier staat KOAKAKA voor het koffieboeren initiatief van Karaba. Dit coöperatief werd in 2003 opgezet in het Nyamagabe district in Rwanda’s meest zuidelijke provincie. Over de jaren heen is de radius verder naar het oosten verspreid waar ze in Muganza, in het Huve district, hun tweede processing locatie (natte verwerking) gebouwd hebben. Momenteel zijn er 1316 boeren aangesloten bij het coöperatief en de meeste van hen bezitten minder dan een kwart hectare land. Hun koffie productie liggen in de hoge regionen van de zuidelijke regio, op een hoogte tussen de 1600 en 1900 meter waar de groeiomstandigheden gunstig en stabiel zijn. Er valt tussen de 1100 en 1300 mm regen jaarlijks en de temperatuur blijft laag rond de 18 graden Celsius. Om ervoor te zorgen dat het rijke (fruit)zoete profiel dat hierdoor gecreëerd wordt zich ten volste kan ontwikkelen wordt er veel aandacht besteed aan het selecteren van de koffiebessen gedurende de oogst. Door handmatige selectie worden ongewenste elementen zoals onrijpe en overrijpe koffiebessen gescheiden van de mooie rijpe koffiebessen. Na het pulpen en fermenteren worden de bessen nogmaals gesorteerd.

Smaakomschrijving:
De Rwanda Muganza heeft een zoete, romige, volle body met een ietwat kruidige afdronk met tonen van nectarine en abrikozen. Een heerlijke, goed gebalanceerde koffie die je gemakkelijk de hele dag kunt drinken. Heerlijk als espresso, maar ook bijzonder als filter koffie.

Koffie gebrand door Koffiebranderij Fascino