Tanzania Ruanda

  • Variëteit
  • 100% Arabica - Bourbon, Kent, Typica (washed)
  • Hoogte
  • 1.700
  • Zending

Deze Peaberry is afkomstig van de Ruanda Agricultural Marketing Cooperative Society (AMCOS) in het zuiden van Tanzania. De Ruanda coöperatie is opgericht in 2006 met 57 boeren. Inmiddels staan er ruim 300 boeren geregistreerd bij de coöperatie.

De Ruanda Matunda is een blend van koffies van kleine boeren uit de Mbozi gemeente in de Songwe regio. Iedere boer heeft gemiddeld 1 tot 2 hectare land. Naast koffie zie je vaak dat ze ook mais, bonen, noten, zonnebloemen en gember verbouwen op hun stukje land. Daarnaast verbouwen ze vaak een speciale bloem, de 'Pyrethrum Daisy' die een insecten dodende werking heeft.

Waar er normaal gesproken 2 bonen in een koffiebes zitten, zit er in het geval van een peaberry maar één boon in een koffiebes. Ongeveer 5% van alle koffiebonen zijn Peaberries. Aan de buitenkant van de koffiebes kun je niet zien of er een Peaberry in zit.

Peaberries worden dus na de verwerking vaak handmatig gesorteerd. Peaberries zijn helder, sappig en zoet van smaak, ze worden niet voor niets vaak 'super berries' genoemd. Wil je meer weten over Peaberries? Fascino schreef er een blog over.

Smaakindicatie:
De Tanzania Ruanda is een heerlijke, frisse, zoete koffie met een volle body met tonen van lychee, vanille en zoet fruit. Deze koffie heeft een bloemige, zachte afdronk en is hierdoor de ideale koffie voor deze tijd van het jaar. 

 

Koffie gebrand door Koffiebranderij Fascino