Yirgacheffe, Ethiopie

  • Variëteit
  • Heirloom, Kurume
  • Hoogte
  • 1850 to 2100
  • Zending

Reko betekent letterlijk uitdaging. Deze koffie dankt zijn naam aan de berg waarop hij groeit, die hoog boven de heuvels uitsteekt en van ver te zien is in de regio Kochere, gelegen in het district Yirgacheffe in Zuid-Ethiopië. Hoe uitdagend het ook is om de berg Reko te beklimmen, hetzelfde geldt als het gaat om het verbouwen van koffie erop.

De grote hoogte heeft een sterk positieve invloed op de smaak en geeft het een zuivere en zachte aciditeit. Typisch voor de regio zijn de noten van bergamot, jasmijn en perzik. Prachtig als filterkoffie en robuust als espresso.

Aan de voet van de Reko-berg ligt het wasstation waar lokale boeren hun bonen komen verkopen. Reko wordt niet door één producent of op één plantage geteeld. Veel kleine producenten verkopen hun oogst aan het wasstation, waar de koffie wordt verwerkt. Het Reko-wasstation wordt beheerd door Masreshu Sima, die het verhandelt aan Tesi Coffee – een organisatie die aandacht genereert voor koffiespecialiteiten – onder leiding van Faysel A. Yonis, die het verhandelt met Trabocca, die het in Nederland importeert en levert aan onze deur om te branden.

Koffie gebrand door Stooker Specialty Coffee