Nieuwe proefronde van Sander

Geplaatst: 11 maart 2014   » Bekijk alle koffie blogs

Het proeven en beschrijven van de koffie van het roast.nl abonnement van de maand februari nam deze keer iets meer tijd in beslag. De griep werkte ook niet mee. Dus, iets later dan de eerdere blogposts, mijn ervaringen met de Afrikaanse koffies.

Ik ben begonnen met de Doya uit Ethiopie van BackYard. Ik heb via www.koffiepraat.nl koffie van BackYard mogen proeven toen ze nog net begonnen waren. Volgens mij hebben ze de afgelopen jaren een stap vooruit gezet. Voor mij komen termen naar voren als zoet, fruitig (pruim?!), kruidig aan het einde . Ik heb jeneverbessen geproefd, maar die herken ik (nog) niet in de Doya. Soepel van mondgevoel, dat boterachtige komt inderdaad naar voren. Mooie koffie.

De favoriet van deze maand is de Ethiopie Limu van LotSixtyOne. Citrus (meer richting sinasappel dan citroen of limoen), noot, de citrus wordt afgewisseld door een zoete smaak (in de nasmaak herken ik de krentjes, rozijntjes). Mondgevoel is aan de zware kant, niet zo soepel. Al met al een koffie die je smaaksensoren zwaar aan het werk zetten. Kan ik waarderen.

De laatste koffie die ik heb geproefd is de Kenia van Dutch Barista Coffee. Een espresso met een soepel mondgevoel. Fruitig, fris als start, overlopend naar een overall zoetheid. In de nasmaak komt een duidelijke chocoladetoon naar voren (kwinkslag?!).

De koffies van het maart abonnement van roast.nl zijn al binnen. Ik kan dus meteen door met proeven en beschrijven. Op verzoek van Paul en Kris zal ik in de komende blogs ook meer vertellen over de zetmethoden. Komende maand over espresso, de maanden erna ook over filterkoffie.


» Volgend bericht: Word een (thuis)barista
« Vorig bericht: Moeilijk proeven