Ben je een espresso- of filterkoffiedrinker?

Geplaatst: 07 december 2014   » Bekijk alle koffie blogs

Hoe donkerder de koffie gebrand wordt, hoe meer de koffie zich ook ontwikkeld naar een meer enkelvoudig smaakprofiel. Bij een lichtere branding van koffie blijven er meer verschillende smaken en aroma’s bewaard in de koffieboon.

Het zal jullie niet verbazen dat ik een voorstander ben van verschillende brandprofielen voor espresso en filterkoffie. Niet alle koffiebranders maken onderscheid in een espresso- en een filterkoffieprofiel. De trend naar lichtere brandprofielen voor espresso zal hier zeker aan bijdragen.

RoastNL abonnement november 2014
Bij de koffies in het abonnement van november 2014 was het onderscheid tussen espresso en filterkoffie duidelijk. De espresso’s waren vol en veelal donker van smaak. De filterkoffies kenden een duidelijker complexer smaakprofiel. Ik hou daar van.

De Mexico Topacio van Boon in Den Haag was als espresso sterk en donker. Een duidelijk herkenbaar chocolade bittertje, met een marsepein zoetje en een fruitig frisje in de verte. Ook in de filterkoffie kwam er een duidelijke body naar voren, in de smaak herkende ik met name de kruidigheid.

De Burundi Dukorerikawa van de Amsterdamse koffiebranderij Lot Sixty One was zowel als espresso als filterkoffie genieten. Zowel in de espresso als de filtervariant kwam de zoetheid van het fruit mooi naar voren.

Voor mij was de Ethiopie Sidamo Bonko van Bocca de duidelijke winnaar van deze maand. Met name in de filterkoffie kwam de perzik zeer duidelijk naar voren. Een mooie smaakervaring!

Laatste review
Dit was de laatste review die ik heb geschreven voor RoastNL. Ik schreef mijn eerste review over de koffies in het oktober abonnement van 2013, iets meer dan een jaar geleden dus. Ik heb de reviews met heel veel plezier geschreven. RoastNL is een mooi en succesvol initiatief. Het feit dat er nu meer aanbieders zijn van koffie-abonnementen bewijst dat. Als abonnee van RoastNL krijg je elke maand 3 verschillende door Kris en Paul geselecteerde koffies. Erg handig natuurlijk. Maar voor mij ook de belangrijkste reden om te stoppen met het schrijven van de reviews: vanaf nu kan ik weer zelf op zoek gaan naar nieuwe koffie van de aanbieders in Nederland en daarbuiten. Ik merkte dat ik die zoektocht steeds meer ging missen.

Ik wens jullie nog veel mooie koffies van RoastNL toe! Ik hoop dat mijn reviews jullie hebben geholpen om met nog meer aandacht van de (smaak van) koffie te genieten……..

Groet, Sander (www.koffiesmaak.nl)


----- Bedankt Sander!

Wij zijn Sander bijzonder dankbaar voor de vele leuke reviews die hij over de koffies van de kleine koffiebranderijen in Nederland en Belgie schreef. We wensen hem heel veel koffieplezier en hopen elkaar nog vaak tegen het lijf te lopen. Mocht je dit lezen en door Sander geinspireerd zijn geraakt, er is een vacature als koffie-blogger en proever vacant, schroom niet ons te mailen! Sander, bedankt! Paul & Kris


» Volgend bericht: Een nieuwe blogger: Norman!
« Vorig bericht: Oktober is voorbijgevlogen!