VARIETEIT IN KOFFIE

Geplaatst: 25 oktober 2015   » Bekijk alle koffie blogs

Het zijn er dus nogal wat, die ondersoorten, kruisingen, hybride vormen van de Arabica en Robusta (Canephora)! Dit grote overzicht is van Counter Culture Coffee (Durham, North Carolina, USA) https://counterculturecoffee.com/learn/varieties en aangevuld met een stuk of 12 andere variëteiten. En dan nóg is het onvolledig! Maar desondanks zeer indrukwekkend…

Klik voor groot.

KENIA MURANGA THANGA-INI van BOCCA


… van de variëteiten SL28, SL34 en Ruiru 11, de meest bekende soorten in Kenia. Ze waren even van het info-kaartje afgevallen, maar zijn bovenin het grote overzicht te vinden. De S(cott) L(aboratories) 28 en 34 als afstammelingen van de French Mission/Bourbon, ontwikkeld rond 1930 om sterkere, droogte-resistente variëteiten te ontwikkelen. En de Ruiru 11, vernoemd naar het gelijknamige dorp, alwaar ontwikkeld in de jaren ´70 en ´80, een kruising tussen de Robusta-Timor tak en de Ethiopische Rume Sudan, resistent tegen respectievelijk koffieroest en schimmelziekte.
Een mooie roast, wat aan de lichte kant. De, voor gewassen Oost-Afrikaanse koffies, kenmerkende witte nerf is goed zichtbaar. Even op een boontje kauwen geeft een kruidige bite. De crema is erg dun en ik besloot mijn maling fijner af te stellen. De extractie wordt dan nog ´strakker´ en dit leverde een nogal acide kopje op. Op zich geen nood aan de boon, eh.. man, het acide, citrus aspect is Kenia eigen. Nóg iets fijner malen leverde een goed rinse koffie op, mét tijgerprintje.

Verdere (dubbele) kopjes leverden nog grapefruit tonen en gingen ook richting het zoet-zoute soja.. Toch niet helemaal tevreden, met mijn eigen handelingen en/of de lichtere branding van deze bonen, heb ik er ook een AeroPress koffie mee gezet. 14 gram op 190ml. De koffie kwam beter tot zijn recht, een zuivere, volle smaak, mooi Kenia acidity op het einde. Maar de te verwachten (zwarte, rode, blauwe) bessigheid kreeg ik er nog niet uit. Met de laatste boontjes nog wat espresso´s gebrouwen, maar chocolade en (vooral) caramel bleven moeilijk te ontdekken.

Disclaimer: Ik moet bekennen dat ik een haat-liefde verhouding met de wat meer acide koffies heb, en dat (letterlijk) mondt zich vaak en vooral uit bij Kenia´s. Vaak zijn dit erg mooie koffies voor allerhande filtertoepassingen maar m.i. minder voor espresso, waaraan ikzelf graag ´dikke´, romigere, zoete(re), stroperige koffies de voorkeur geef. Het tegenwoordig populaire ´lichtere branden´ met de zeer grote populariteit ten aanzien van Kenia koffies geeft een wat ambivalente uitkomst bij espressokoffie..
 

COLOMBIA SAN MARCOS HUILA van STADSBRANDERIJ NOORD

Ook hier typische variëteiten die zeer veelvoorkomend zijn in Colombia: Caturra, ´Colombia´ en Castillo. Eerstgenoemde een goed gewaardeerde Bourbon afstammeling, de andere twee gecultiveerde soorten van de kruising Caturra met Timor. Deze zijn minder geliefd (wederom vanwege het gedeeltelijke Robusta karakter), maar wél stukken, zo niet geheel, resistent tegen bepaalde ziektes. Er heeft begin dit jaar zelfs een grote Caturra versus Castillo test plaatsgevonden op initiatief van Coffeelands: http://coffeelands.crs.org/2015/04/more-precision-on-castillo-v-caturra/ De boeren in Colombia staan voor een dilemma om met het aanplanten van meer Castillo voor zekerheid te gaan, maar dit ten koste te laten gaan van de kwaliteit ´in de kop´. Wat overigens nogal mee valt, zo bleek uit een aantal van die onderzoeken van Coffeelands.

Kees had de bonen ook vrij licht gebrand, maar de ene variëtiet of origine is de andere niet…. Een ware crema-bóm in het kopje! Goede versgebrande bonen, een prima ´maiden´ shot in een keurige 25 seconden met roodfruit (cranberry-ish) aan het begin, wat zoet middenin en een ziltige, iets scherpe afdronk.

Het droge aroma (de net gemalen bonen) was herkenbaar Colombiaans, zoetig, roodfruitig en ´sappig´. Een paar dagen na opening gaf het natte aroma (de geur van net gezette koffie) zowaar een vleug jasmijn! Ik vond dit een mooie, opvallend zachte koffie, die zich ook prima als single shot liet zetten. Een redelijk snelle extractie, maar wél een volledige, met meerdere facetten. Er zou ook panela in te ontdekken kunnen zijn. Een in die contreien herkenbare smaak van ´oersuiker´, ongeraffineerd gedroogd suikerrietsap waarin, in tegenstelling tot rietsuiker, alle voedingsstoffen en mineralen nog aanwezig zijn.
 

ETHIOPIË BIFTU GUDINA van SINGLE ESTATE COFFEE

De variëteit(en) voor Ethiopische koffies is altijd wat vaag. D.w.z. Ethiopië is de origine der origens, het moederland. De variëteiten zijn dus altijd heirloom (letterlijk: erfstuk), oftewel inheems. Aparte soorten zoals beschreven in het grote overzicht zijn meestal vernoemd naar de streken en zones. Deze koffie heeft als één van de heirlooms de variant ´1274´, maar nu wordt het heel precies..

De smaakbeschrijving op het zakje is veelbelovend! Rozen, lila (dat is geen smaak?!), gras, rood fruit, honing. Ga er maar aan staan, aan je koffieapparaat :) Eerst de uiterlijke inspectie: De boontjes waren klein, rond en bol, het leken wel peaberries. Een lichte branding, ik ben benieuwd.. Meteen een mooie naked extractie met safari-oranje-tijger uiterlijk! Het natte aroma zat vól Ethiopië, thee-achtig, bloemig, anijs. Een redelijk hoge acidity, bloedsinaasappelsappig. De crema trekt wat snel weg? De aftertaste kan mij goed bekoren: een beetje Kenia-achtig, blauwe bessen. Een een vleug rozen is inderdaad waarneembaar! Een dubbel gezette espresso openbaart een mooie romige geur en het rode fruit en de bloemigheid zijn goed te proeven. De body zelf is, ondanks die romige geur, toch wat onder gemiddeld. De nasmaak heeft is tintelends, pikants. En de laatste shots hadden iets van boterkoek?! Al met al, van de coöperatie Biftu Gudina, de “bundel van ontwikkeling”, zo kwam deze koffie met vele gezichten ook op mij over.

Na al deze drankjes, ten slotte nog wat ´food for thought´:
- De consumptie van koffie is de afgelopen 20 jaar wereldwijd verdubbeld.
- De marktpijs (op de New Yorkse “C” beurs) was deze “Back To The Future” maand lager dan toen de gelijknamige film 30 jaar uitkwam.. Zoals het thema van de afgelopen Kinderboekenweek: Raar Maar Waar!

Coffea Salutem! Norman Mazel ~ @Normanito1 ~ @Espresso_cups_
 


» Volgend bericht: De koffies van november
« Vorig bericht: Testpanel koffies september