Koffieproeverij december Roast

Geplaatst: 23 december 2015   » Bekijk alle koffie blogs

ETHIOPIË YIRGACHEFFE GEDEO NATURAL van OR COFFEE ROASTERS

Een medium-light gebrande boon. Het ongewassen aroma was goed te herkennen! Ook visueel duidelijk, de nerf van de bonen kleurt amper wit, maar vooral donker op. Opmerkelijk was ook de aanwezigheid van veel longberries, letterlijk: lang(werpig)e bonen. Echt typisch Ethiopië, bekend om de krachtige fruitige tonen.

Het droge aroma blies vooral aardbei in de neus, het natte aroma gaf onmiskenbaar de ware aard prijs; ikzelf vind en geniet dan vooral van het anijsachtige accent, vergezeld door wat rozigs en hints van fleurige thee. De eerste uitloop, met de open filterdrager was wat aan de wilde kant en gaf een inconsistente crema. En dat terwijl ik al vrij fijn aan het malen was…

De smaak was prima, niet verrassend: aardbei, fruitig. Vergezeld door een licht bittertje en zuurtje (die laatste mogelijk als gevolg van de lichtere branding). In z´n totaliteit dan misschien het beste te omschrijven als zo´n zoetzuur rood aardbei ´fruitmatje´ van de snoepwinkel, sappig en licht tintelend op de tong. De nasmaak was mooi lang. Een latte macchiato gaf inderdaad ook wat nootjes, vooral van de hazel variant.  

 Verderop in het proefproces bleef de crema aan de dunne kant. Fijner malen gaf een tikje meer aciditeit. De bijna ´geparfumeerde´ smaak bleef fijn rondhangen en het zuurtje bleef lekker roodfruitig. Misschien zelfs ietwat té gefermenteerd, maar prettig. In een single espresso kwam ook de combinatie anijs met pure chocolade naar voren, fantastisch! Het deed me direct denken aan deze recente limited edition reep van Tony´s Chocolonely, de puur-cranberry-anijs reep.


 

BRAZILIË FAZENDA RAINHA van DE EENHOORN

  Prima gebrande bonen die een ´superdik´ droog aroma met lichte toast geur geven. Het single shot kwam en zag er stroperig uit. Als een bonbonnetje, een zalfje. Een mooie Brazil met een fijn tintje aciditeit. Inderdaad zoals de omschrijving, mild EN complex, en toch in balans.

Ietsje fijner malen gaf een nog stabielere uitloop. En nog vollere espresso, waarin ook walnoot en inderdaad wat tabak op een prettige manier waren te ontdekken. Zou die vleug tabak misschien indirect van de handgerolde sigarenafdeling “De Olifant” in Kampen komen?! ;)

Een chocoladeboontje erbij en het mondgevoel was boterzacht. En elke keer flink snuffelen aan het verse maalsel was verrukkelijk! Alhoewel de bloemigheid bij mij achterwege bleef.

Een fijne afsluiter van 2015! Op naar een nieuw jaar met nieuwe koffies van Roast!

Coffea Salutem! Norman Mazel ~ @Normanito1 ~ @Espresso_cups_

p.s. Tip: Roast is natuurlijk héél erg leuk om ´onder de boom´ kado te geven!
 


 


» Volgend bericht: “Dialing In” The New Year
« Vorig bericht: De koffies van november