DE NAZOMER IN KOFFIE

Geplaatst: 10 oktober 2016   » Bekijk alle koffie blogs

COLOMBIA | POPAYÁN, CAUCA | STIELMAN | ROTTERDAM | roast: 25-08-2016

Een 100% Castillo variëteit van het Arabica geslacht. Interessant! Er is twee jaar terug behoorlijk wat onderzoek naar deze soort gedaan. De vraag was voornamelijk of het een volwaardige vervanger voor de bekendere en populairdere Caturra soort kan zijn. En daarmee een goed alternatief voor de boeren die al dan niet genoodzaakt zijn om aan- of her te planten. De Castillo heeft namelijk zijn afgeleide deels vanuit de Robusta, de hoofdsoort die juist resistent is tegen de meeste ziektes. En de opbrengst ligt gemiddeld ook nog eens hoger dan de Caturra. De uitkomst was redelijk verrassend: Blinde cuppings toonden aan dat er bij de (Amerikaanse) koffie-experts en -kopers amper verschil tussen de twee zat, terwijl de aanname vooraf was dat er wel degelijk, duidelijk verschil zou zijn, vooral in smaak!

De smaak van de Stielman bonen zelf was als een omhulde koffieboon met pure chocolade. Af en toe is het lekker om een boontje zo ui het vuistje te snoepen. Goed tegen nare smaakjes in de mond, zoals knoflook e.d.!

De boongrootte was wel aan de rommelige kant, van nogal klein naar best groot. Lastig voor een brander om het gelijkmatig te krijgen. Een wilde selectie aan bonen, met toch wel wat defecten en de (on)nodige onrijpe quaker beans. De crema (zie foto) en smaak in de kop was notig, niet verrassend met die quakers erin, maar gelukkig meer hazelnotig dan een overheersende pindasmaak, wat bij Brazils nog weleens wil voorkomen.

“Een licht frisse espresso met tonen van noten en chocolade” dus inderdaad, maar niet helemaal vanwege de juiste omstandigheden…

BRAZILIË | CARMO DE MINAS, MANTIQUEIRA DE MINAS | SAMPIETRO | VUGHT | roast: 25-08-2016

Een nieuwe brander bij Roast, altijd leuk en interessant! Met een Brazil gaat het eigenlijk altijd wel goed, als het op espresso aankomt. En laat een fijne Brazil nu één van mijn favorieten zijn… Ik ben dan ook snel tevreden; de ongewassen en, steeds populairdere, semi-washed koffies geven doorgaans zacht-zoete(re) koffies, mooie, dikke crema´s na een soepele doorloop. Zie/Zo ook hier! De branding zelf had voor mij nog ietsje donkerder gemogen, dan zat er wellicht nóg meer zoet in. En de notigheid bleef ook wat achterwege. Maar zeker een ruime voldoen

de hoor, prima!

GUATEMALA | ATITLÁN, FINCA CEYLAN Y ANEXOS | DE EENHOORN | KAMPEN | roast: 25-08-2016

Ten slotte deze, eveneens prima, biologisch verbouwde Guatemalteek! Met een body die wel meer dan medium was, en toch overall zacht bleef. Toevallig genoot ik in een luxe hotel te Hamburg vorige maand van chocoladejam bij het ontbijt. Niet van die vette pasta dus, maar echt als een fruitige jam. Dát zat ook in deze koffie: De “honing, karamel en fruit” kwamen op die manier mooi samen! De extractie was ´strak´ en consistent, met een torentje “koffiepucks” als eindstapelresultaat.


Coffea Salutem!
Norman Mazel
@Normanito1 | @Espresso_cups_


» Volgend bericht: Geproefd en Gefröbeld
« Vorig bericht: WAT HEET…, IN FRANKRIJK