PROEFDRUK

Geplaatst: 28 december 2016   » Bekijk alle koffie blogs

Een drukke maand met gezellige dagen in het vooruitzicht. Veel tijd thuis om van vrienden, familie én mooie koffie te genieten!

Geeft al die drukte extra ´druk´ op het proeven? Nou ja, tja… soms wel, soms niet. Liever niet. Het kán eigenlijk gewoon niet. En een professioneel proever moet deze factoren uit kunnen sluiten. Beslissingen over (soms hele kleine) samples die een hele container koffie representeren of het (blind!) proeven van heel veel koffies, als dan niet met toegevoegde acids, defecten of in afwijkende volgorde, tegelijk met een groep evenzo gespannen mede-cursisten: het eerste is voor mij dagelijkse kost, het tweede deed ik een paar weken geleden, om mijn Q Robusta certificering te halen. Dat ging niet zonder slag of stoot maar uiteindelijk wél met succes! Ik mag mezelf nu dan ook de eerste gecertificeerde Robusta proever (Q Grader) van Nederland noemen. En tegelijk ook de eerste dubbel gecertificeerde, want de licentie voor Arabica had ik begin vorig jaar al behaald. En nu is het wachten tot de eerste specialty Arabica/Robusta blend langskomt bij Roast… ;-) Of zelfs een 100% Robusta koffie, zoals de jongens van Black Sheep Coffee in Londen (terecht!) durven, van de eerste “R” gecertificeerde farm, in India, de Sethuraman Estate. Er is namelijk hele mooie, zogenaamde “Fine” Robusta op de markt. Een klein gedeelte, dat wel: slechts 2% van de wereldproductie. Maar dat zijn toch al gauw 145 miljoen x 40% Robusta x 2% “Fine” = 1,16 miljoen zakken van 60kg = bijna 70 miljoen kilo mooie Robusta! Ik heb ze geproefd, en zelfs onder (blinde) druk, kwamen ze er volwaardig uit met prima smaaknuances! Vooral die ene uit Uganda, met subtiele hints van meloen!

De cursus vond plaats in Edinburgh, een leuke stad met veel en goede koffiebars! Mijn top 3 was Cult, Fortitude en Artisan (filiaal Broughton Street). Ook Cairngorm en Brew Lab zijn aanraders.

Na terugkomst van de zeer intensieve cursus- en examenweek was het weer omschakelen naar het proeven uit en thuis. De koffies van deze maand kwamen helaas niet allemaal goed uit in de kop. De Costa Rica van Aloha uit Rotterdam kon mij niet zo bekoren. Ik vond het een te scherpe, zoute koffie, ietwat muf zelfs. Er zat inderdaad best een zuurtje in, maar niet “fris”. Het wat oude, zelfs jute-achtige, karakter kwam ook naar voren toen ik rustig op een boontje kauwde. Een koffie van de oogst 2015-2016, want Tarrazú begint doorgaans pas in november met de pluk en verschepen in december/januari. Ik heb het zakje wel helemaal opgebrouwen, met een pauze van een paar dagen, om het een hernieuwde kans te geven, maar helaas zonder positieve wijziging.

De Colombia uit Antioquia van Coffyn Nijmegen was frisser, inderdaad viel er citrus te bespeuren. Deze overklaste de eventuele amandel en chocolade wel grotendeels. Ook geen notigheid in de body, die wel goed vol was, het bleef allemaal mooi plakken in de mond. De nasmaak was heel breed. Ik ben benieuwd welke variëteit deze Arabica betreft (Supremo is alleen de ´grade´, een (kwaliteits)maat van Colombiaanse bonen). Ik vermoed naast wat Caturra vooral ook de Catimor afgeleide varianten als Castillo en “Colombia”. Als de hoogte op het zakje klopt, dan is dat wel heel erg hoog. In Antioquia gaat de koffieproductie doorgaans tot rond 2200 meter. Een hoogte van 2600 zou de sterke aciditeit en body kunnen verklaren.

De Brazil Daterra van Roemar uit Deventer ten slotte was mijn favoriet van de maand. Het duurde even qua maalstand: letterlijk een leercurve, want ik ging van heel fijn naar wat grover weer terug naar heel fijn. Maar het (be)loonde de moeite. Een heel lang shot, richting de 60 seconden met een nogal fijne maling en stevige tamp gaf verbazingwekkend het mooiste stroperige resultaat, waarin van alles viel te ontdekken. Pecan, donkere cacao, een prikkeltje acidity, wat rokerigheid. Eigenlijk dé perfecte begeleider bij een haardvuur na een winterse wandeling! Een hartverwarmende koffie.

 

Tot volgend jaar! Dat het maar special, fine en robust mag worden

Coffea Salutem!

Norman Mazel

@Normanito1 | @Espresso_cups_


» Volgend bericht: OUD EN NIEUW
« Vorig bericht: KORT DOOR DE - MAAR BESLIST GEEN - KOFFIEBOCHT