Hij is terug!

Geplaatst: 24 augustus 2017   » Bekijk alle koffie blogs

Juni moest ik helaas overslaan; het bijwonen van de driedaagse cursus voor level 1 van het Coffee Science Certificate middenin Italië plus het voorbereiden op en bijwonen van het jaarlijkse World of Coffee evenement in Boedapest lieten geen tijd over voor schrijven. Het was voornamelijk roasten, reizen, regelen, reppen, ratelen… en: repeat! Er is al die weken uiteraard ook heel veel geproefd, een beetje teveel misschien… Want vlak na de blog van mei vertoefde ik ook nog een lang weekend in Madrid. Alwaar inmiddels ook de nodige specialty coffee bars zich hebben gevestigd. Ik geniet nog immer van velerlei soorten bonen van branders uit genoemde steden. Onder het mom van #freezebeansnotpeas is menig zakje in porties verdeeld en vacuüm getrokken en soms zelfs ook als zodanig ingevroren! Check de hashtag op Twitter en Instagram voor details en uitleg… erg interessant.
Aan het reizen kwam afgelopen maand nog steeds geen eind, want het gezin moest er ook nog even tussenuit, naar de camping, in Noord-Italië… Alles leuk en aardig (en heel zonnig en nog heel veel warmer!) maar dit type van bivakkeren noopt koffiematig wel tot de nodige overpeizingen, concessies én oplossingen. Voor deze manier van vakantievieren neem je zo min en licht mogelijk mee; dat werd dus een mokapot en de AeroPress met Hario handmolen. Met de eerste toepassing begin en eindig ik de dag. En een beetje vloeken in de heilige koffiekerk mag dan altijd wel, het is immers vakantie. Dus pak ik meteen bij de eerste grote boodschap een tweetal varianten lokale espressokoffies mee. En ja, ik biecht op, voorgemalen en wel… Uiteraard meteen met de uitleg erachteraan dat dit een ´stukje kwaliteitscontrole´ betreft, dan wel het ´exotisch exploreren´ van de persoonlijke (onder)grens, met mogelijkheid tot verassende resultaten! Madonna zong 34 jaar geleden immers: “If we took a holiday,
Took some time to calibrate. (C´mon, let´s calibrate)”
😊
Overdag, Italiaans ijs en weder dienende, kwam de AeroPress er geregeld aan te pas. Om die reden had ik Kris ook verzocht om twee van de drie koffies van espresso- naar filterroast te wisselen.

De Cuba bonen van Mocca d´Or kwam echter als espresso en die proefde ik nog in de week voor vertrek. Een recht door zeëe koffie. Goed zoet, clean en met een volle body. Kicken was ook dat het eerste shot meteen ráák was! #lifeismadeofsmallmomentslikethese

 


Op de camping was het installeren en schoon houden van de koffiegear nog een hele uitdaging, maar vrij snel kreeg ik de schwung er wel in gelukkig en was de Nicaragua van DENF al aan de beurt, gezet met één van de twee ruim voorradige gebottelde watervarianten. Dát is dan wel weer een leuk voordeeltje op vakantie in het zuiden: elke dag koffie zetten met sprankelend bronwater!


(De “Risotto” methode is mijn eigen ©offeeright protected manier van het op identieke ´masserende´ wijze bereiden van de brew als de rijstkorrels in de pan…)


De andere dag kwam de Brazil dan aan bod. Wel op de website van Roast, maar niet op het zakje: een kleine verrassing dat het kleine parelboontjes waren. Op het zakje stonden wel keurig de meerdere Arabica-variëteiten vermeld: Mundo Novo, Acaia (variant van Mundo Novo), Catuaí én Catucaí. Geen tikfout die extra “c”, maar wel nogal overlappend en soms verwarrend met de bijna-naamgenoot. Catuaí is een kruising van Caturra en Mundo Novo (wat weer een kruising van hoofdsoorten Typica en Bourbon is); Catucaí is op haar beurt weer een combi van Catuaí met de wat ´robuustere´ Catimor. Van de weeromstuit - en vanwege een flinke voetblessure door in het donker op een tentharing te gaan staan :’( - ben ik wel vergeten het smaakwieltje in te vullen:


(“double grind” betekent het tweevoudig malen op een handmolen van dezelfde bonen achter elkaar, om een meer uniformer maalsel te krijgen)

Beide filterkoffies zijn dus via drie zetrecepten geproefd, dan weer ietsje meer of minder bonen, of water, of beide. Van het laatste restje Brazil heb ik thuis stiekem nog espresso gezet: ook prettig!
Met de mokapot, en die niet nogmaals te noemen voorgemalen supermarktkoffies heb ik ter verkoeling ook nu en dan een verkoelende espresso tonic bereid. Kris kreeg daar in het koele Nederland toch dermate zin in dat er komende maand een heus infokaartje in het Roast pakket is bijgevoegd, met coole coffee concepten...


Ten slotte, nog even terug naar het begin van dit verhaal, een Italiaanse uitsmijter (´pizza´ noemen ze die daar): Eén van de leukste én lekkerste dingen die we hoorden op de Coffee Science cursus ging namelijk over pizza! Toeval (?) wil dat ik op dat moment dus in Italië verbleef en ook nog eens naar Italië op vakantie zou gaan… Wat is het geval namelijk? Een pizza is “het perfecte maal”. Waarom? Nieuwsgierig? Kijk hier maar eens, en test het binnenkort zelf!

Coffea Salutem!
Norman Mazel | Twitter | Instagram | Espresso Cups Collection


» Volgend bericht: LAAT DE HERFST MAAR KOMEN!
« Vorig bericht: DRUKKE TIJDEN IN MEI