Roastige tijden

Geplaatst: 24 april 2018   » Bekijk alle koffie blogs

ROASTIGE TIJDEN

Tjonge, dát was een mooie verrassing in de box afgelopen maand. Een heuse ansichtkaart met mijn Cup Tasters´ (zilveren) succes! Geweldig. Een prachtig souvenir. Dank Kris en Marije!!


Het ACF en deelname aan dit kampioenschap waren de aftrap van een paar drukke (koffie)maanden: Recent mocht ik ´even´ naar Costa Rica! Niet voor koffie, maar voor de liefde (een huwelijksfeest). Helaas geen enkele plant gezien, want aan de noordwestkust vind je deze niet. Wel konden we verse kleine mierzoete mango´s (aldaar: manga´s) plukken langs de weg. Het aroma van de vrucht, de schil, deed me herinneren aan het aroma van de groene bonen van een Mexico koffie die ik begin van de maand mocht graden op het werk…. Een gewassen Robusta! En in de cupping zelf kwam die mango ook weer terug. Heel bijzonder, en andermaal aangetoond dat er veel potentie in Robusta zit (ja, qua cafeïne uiteraard, maar dat wisten wel al 😉). Ik ben benieuwd welke brander als eerste een 100% Robusta aandurft… Mijn zegen heb je!


Begin mei mag ik even naar Zwitserland voor de calibratie van mijn Q Grader Arabica certificering. Dat vindt elke 3 jaar plaats; er moet worden aangetoond dat je nog steeds actief én kundig in de koffieproeverij bent. Het belooft een spannend en intensieve, maar ook leuke en gezellige dag te worden, met oud-cursusgenoten en nieuwe potentiële koffievrienden. Daarna hop ik ter ontspanning even een lang weekend door naar München om de plaatselijke koffiescéne uit te checken.


Het vervolg van de Coffee Science cursus zou dan meteen daarná plaatsvinden in Italië, maar dat is even uitgesteld naar juli. Kunnen we ons mooi gaan voorbereiden op de maand juni, met het World Of Coffee evenement in eigen land! Van 21 tot 23 juni staat een grote hal van de RAI ramvol koffiemensen, -apparatuur, -toebehoren etc etc.
En tussen al deze bedrijven door… proef ik gewoon vrolijk verder 😊 De Guatemala van Ohøj is er in alle toestanden even bij ingeschoten deze maand, sorry Kevin! Hieronder dan wel de twee andere, en het zijn beide nieuwkomers, zowel qua recente oprichting als debuut bij Roast!

 

RWANDA | MANHATTAN COFFEE ROASTERS | ROTTERDAM
Niet zo fruitig als beloofd ("framboos, rood fruit, gebakken sinaasappel") maar juist warm, vol en stroperig. Goede cacao, appelstroop, een leuk levendig zuurtje. De crema was apart; die brak na een tijdje in brokjes/klontjes. Maar even het kopje walsen en alles was weer in orde. Opvallend: bij een andere Rwanda vorige maand gebeurde hetzelfde.. Meer geen big deal verder, prima volle koffie, herkenbaar als mooie Bourbon en afgeleide variëteiten.

Manhattan Coffee Roasters


NICARAGUA | DAVE´S KOFFIEBRANDERIJ | HOOFDDORP
Een koffie met een mooi verhaal, over de zorg voor de plantagearbeiders. De koffie zelf heeft ook een prachtige naam: "Cima Del Cielo", oftewel "De Hemelse Top". Hemels😊breed 30 kilometer van Honduras vandaan, in het noorden van het land, ietwat verstopt tussen de grotere, bekendere koffieregio´s Matagalpa, Jinotega en Nueva Segovia.


"Welkom in San Juan de Rio Coco - Land van Koffie" (www.info-nicaragua.com)

De molen moest een flink stuk fijner dan de voorgaande Rwanda afgesteld. Uiteindelijk verkreeg ik een heel subtiel, zachte, soepele koffie met een bijzonder macadamia aroma die een volvette body neerzette. (Body zegt niets over de zwaarte of bitterheid!) De nasmaak had een klein pikant zuurtje (zwarte kers?) in de aanbieding. Alles verder mooi in balans. Een lekkere doordrinker, zeker met wat karamel en juist wat meer melk- dan donkere chocolade.

Dave's koffiebranderijg

Coffea Salutem,

Norman Mazel
Twitter | Instagram | Espresso Cups Collection

 


» Volgend bericht: MOOIE MEI MAAND
« Vorig bericht: Maart Roast zijn staart