JUST SAYING…

Geplaatst: 22 februari 2019   » Bekijk alle koffie blogs

Aan de vooravond van vertrek voor een verblijf in de sneeuw, maar tegelijkertijd ook aftellend naar het Amsterdam Coffee Festival … en tussendoor wink dan nog eventjes de koffies van Roast thuis proeven.


Maar ´eventjes´, daar kan geen sprake van zijn uiteraard. Alle drie de zakjes van Roast worden zorgvuldig begaffeld, besnoven, beproefd. Wat ik echter thuis nimmer doe is meten, van ratio´s, grammen, milliliters etc. (nou ja, weleens als het einde van een zakje in zicht is en ik benieuwd ben of ik er nog 1 of 2 of 1,5 shot uit kan halen (in geval 1,5 bedoel ik een – standaard – dubbele espresso en een single). Ik probeer zoveel mogelijk losjes te werken, in een thuissetting, zoals de meesten van jullie zullen doen, hopelijk. Dat wil zeggen, ik wil beslist niet afgeven op de pietje preciezen alhier; ik doe professioneel niet anders. Maar thuis mag het op gevoel, op smaak, op eigen ritme. Soms heb je een grammetje te veel, of een seconde te kort, of een tamp te slap. Maar het leuke is dan juíst, dat je daardoor de nuances leert proeven en herkennen. Zodoende proef ik een heel zakje door, en krijg diverse facetten en details letterlijk voorgeschoteld! Trial and error , zoals collega-blogger Mariënne hier afgelopen maand ook al uiteenzette. Trial and error, with adjustment and enjoyment zou ik dus willen toevoegen. Toevallig maakte koffieheld James Hoffmann (die sowieso erg on a roll is de laatste tijd met nieuwe video´s: gaat dat zien!) er een video van, niet helemaal precies over wat ik hier beweer maar toch ook min of meer juist wel: “just saying: make espresso” smiley


Wat betreft het Amsterdam Coffee Festival: allemaal de nieuwe, allereerste nieuwsbrief (“Roastbreef”?) van Roast gelezen? “We” staan er! Ook Mariënne en ik lopen rond. Ikzelf dan alleen de laatste dag, en als het aan mij ligt de héle dag: om 09:15 uur melden voor de briefing van het Cuptasting Championship, om 10:00 de eerste run (van totaal 8) van de eerste ronde waarin ondergetekende meteen aan de bak, uuhh… kommetjes mag! Ik ga voor niet minder dan weer een finaleplek… en meer...?! Komt dat zien. Maar ook de stand van Roast (R06) natuurlijk. Er staan mooie dingen te gebeuren…!


O ja… de koffies van februari nog ´eventjes´. Twee nieuwe branderijen wederom, de lijst van Roast-deelnemers wordt langer en langer! Helemaal met de boot vanuit Brazilië én de boot vanaf Terschelling de bonen van Ouwe Smidte. Een mooie roast op het oog en in de kop netjes, notig, fijntjes van crema, soepel en zacht. Steenfruit kwam niet echt naar voren, maar salted caramel chocolate des te meer. En de grind, tamp, extractie en flow waren én strak én vergevingsvol: een leuke speelse koffie dus! ★★★☆☆ ~ 8- 


Uit Dordrecht komt de Ethiopië van Bitter & Real, mét recept (Koffie: 19 gram (in) Espresso: 38 gram Water temp: 93ºC Ideale extractietijd: 28-30 seconden Dit resulteert in een krachtig, zoet en fruitige espresso.), niet verder vertellen aan James wink. Met de kracht viel het (gelukkig) mee, het was juist heel subtiel, in (geel-tropische) fruitigheid. Zeker zoet, maar ook een fijne vertrouwde Ethiopische hint van citrus-bergamot, een toontje bloemen (wow, proefde ik daar zelfs frangipani?!heart) en – mijn lievelings – anijszaadjes! Mijn uiteindelijke recept was overigens 25 seconden. En ik gok 20 of 21 gram in, en 40-45 uit. Just saying, make espresso… ★★★★☆ ~ 8,5
Laten we maar besluiten met de perfecte lijfspreuk van dit duo: 

“You better be Bitter & Real than sweet and fake!” 

(Had ook wel gepast in die video :D)

De roast van Dolce Alchemia voor Risa / Progreso bleek voor de (on?)nodige verwarring te zorgen dus die laat ik even voor wat het (niet) is of zou moeten zijn. Sorry!

Tot ziens op het ACF (of eerst nog op een piste in Oostenrijk)!

~ Coffea Salutem ~

Norman Mazel
Instagram | Twitter | Espresso Cups Collection 

p.s. Een recept voor deze crema? Kijk hier maar eens…
 


» Volgend bericht: COFFEA NORMCORENSIS
« Vorig bericht: Trial and Error