Ice Ice Baby

Geplaatst: 26 april 2019   » Bekijk alle koffie blogs

De afgelopen dagen was het heerlijk weer, dit zorgde voor zomerkriebels. Mijn favoriete zomerse koffie recept is een iced filter koffie. Deze drink ik het liefst buiten in het zonnetje op het bankje van mijn favoriete koffietentje in het centrum van Utrecht. Ondertussen kijk ik naar alle mooie bijzondere mensen die voorbij komen lopen. Aangezien het Roast pakket van april, 3 belachelijk lekkere koffies heeft, moest ik deze iced filter koffie maar eens thuis gaan maken. Inspiratie voor mijn recept heb ik gehaald uit dit filmpje van James Hoffmann, de schrijver van The world atlas of coffee 

Om het maar gelijk goed te doen, ben ik aan de slag gegaan met de Costa Rica San Antonio van White Label Coffee. De nummer 1 koffie van De Roast Masters 2019. Als je een iced filter koffie maakt vervang je een gedeelte van het water door ijs. Om toch genoeg smaak te krijgen gebruik je iets meer koffie. Ik heb net als James in het filmpje, de verhouding 65 gram koffie op 1 liter gebruikt. Ik heb alleen een koffietje gezet voor mijzelf dus heb ik het volgende recept gebruikt.

  • 19,5-20 gram koffie
  • 215 ml water
  • 85 gram ijs

 

Voor het zetten van de koffie heb ik een clever dripper gebruikt. Na spoelen van het papier filter heb ik deze in de clever dripper gedaan en de gemalen bonen in het filter gegooid. Zet het kannetje waarin je de koffie op wil vangen alvast klaar door het ijs erin te gooien. Daarna schenk je de 215 ml water rustig op de koffie in de clever dripper. Laat de koffie 2 minuten staan. Na 2 minuten roer je de koffie 1 keer met de klok mee en 1 keer tegen de klok in. Laat de koffie daarna nog tot 2:30 minuten staan. Vervolgens zet je de clever dripper op het kannetje met ijs en laat je hem in ongeveer 1 minuut doorlopen. Draai het kannetje zodat het ijs oplost in de koffie en je een heerlijk koud drankje hebt. Je kunt hem nu in je glas op nog een aantal ijsblokjes schenken. Wil je het helemaal exotisch maken, doe dan een schijfje citroen in glas en je voelt je de koning te rijk.

Enjoy the sun!

 


» Volgend bericht: IN DE BLENDER
« Vorig bericht: Wat willen we met Roast?