De Koffiebelofte

Geplaatst: 01 oktober 2019   » Bekijk alle koffie blogs

De koffies van de maand september kwamen uit Colombia, Kenia en Tanzania. Nu is er een toevallige, aparte overeenkomst tussen deze drie (anders dan het feit dat ze op -ia eindigen smiley)… Het zijn precies die drie koffieproducerende landen die de Internationale Koffie Organisatie (ICO) in heeft gedeeld als zogenaamde “Colombian Milds”.

 

De ICO (“de belangrijkste intergouvernementele organisatie voor koffie, die exporterende en importerende regeringen samenbrengt om de uitdagingen van de wereldwijde koffiesector aan te gaan door internationale samenwerking”) heeft in de jaren ´60 het prijsindicatorsysteem ingevoerd om een betrouwbare en consistente procedure te bieden voor het rapporteren van prijzen voor verschillende soorten en kwaliteiten koffie. De totale of samengestelde prijs zou zodoende een weerspiegeling “moeten” zijn van dagelijkse bewegingen in de prijs van koffie. Het systeem is gebaseerd op de vier afzonderlijke prijsgroepen: Robusta´s, Braziliaanse en andere natural Arabica's, Milde Arabica's en dus Colombiaanse Milde Arabica´s. In andere woorden: alle Robusta koffies, Arabica koffies verwerkt volgens de droge methode, Arabica koffies verwerkt volgens de natte methode. En uit die laatste groep werden dan de drie landen gehaald, op basis van een algemeen hogere kwaliteitsstandaard, en kregen vreemd genoeg alledrie de noemer “Colombiaans” mee. Vooral op basis van een vermeende hogere standaardkwaliteit, daardoor een gemiddeld hogere prijs, maar niet wat betreft smaak.

 

Best ouderwets en in de lange tussentijd is er natuurlijk veel veranderd, in kennis, kwaliteit, smaak, productie (Ethiopië valt onder Natural Arabica´s terwijl daar inmiddels het nodige washed processed vandaan komt) maar amper… in prijs. Want die is maar nauwelijks meeontwikkeld, met name in relatieve zin: daar waar vele prijsindexen exponentieel meegroeien met de jaren is koffie – op een aantal best hoge pieken, maar ook hele lage dalen – eigenlijk gemiddeld altijd rond de 1 dollar blijven hangen (zie de grafiek). Terwijl alle kosten eromheen wel die stijgende trend hebben doorgemaakt.

Vandaar dat ook de ICO dit jaar rondom Internationale Koffie Dag op 1 oktober zoveel mogelijk aandacht vraagt voor deze benarde situatie waarin koffieboeren verkeren en de dringende noodzaak om collectieve actie te ondernemen te benadrukken, met de #coffeepledge (klik, teken en – indien mogelijk – doneer!)

 “Koffie is (…) van vitaal belang geworden in ons dagelijks leven, vooral voor de boeren die de bonen oogsten (…). Als gevolg van een dramatische daling van de koffieprijzen - die op hun laagste zijn in 15 jaar - worstelen miljoenen koffieboeren om genoeg te verdienen, om te leven en hun gezinnen te onderhouden. Onafhankelijk onderzoek toont aan dat de overgrote meerderheid van de kleine telers van een kop koffie het equivalent van één cent ontvangt. Als dingen niet veranderen, zullen meer boeren worden gedwongen om koffieplantages te verlaten en naar stedelijke gebieden of naar het buitenland te migreren, gewoon om te overleven.”

Gek genoeg zullen de meeste, met name jongere koffiedrinkers deze organisatie amper kennen. Ze zijn ook meer corporate ingesteld dan de tegenwoordig veel bekendere en meer zichtbare Specialty Coffee Association (SCA). Deze richt zich – de naam zegt het al – hoofdzakelijk om specialty coffees, koffies met een score van 80 punten of hoger op een schaal van 100, in principe voldoen alle koffie van Roast hier ook aan! Maar er is natuurlijk zoveel méér koffie die wordt verbouwd en genuttigd. Zogenaamde commerciëlere, gewonere, middelmatigere koffies zijn ook van belang, om de wereldwijde consumptie te kunnen bijbenen. Er zijn simpelweg ook niet genoeg geavanceerdere middelen (juiste grondsoort, materieel, menskracht, logistieke mogelijkheden etc.) om alleen maar specialty coffees te produceren, nog los van klimatologische invloeden waar we amper vat op hebben (maar helaas wel ((groten?)deels) oorzakelijk op aangesproken kunnen worden..). Alle ´soorten koffies´ en bijbehorende organisaties hebben elkaars steun dus nodig, want de één zal zonder de ander amper kunnen bestaan.

 

Terug naar uw eigen Nationale Roast Organisatie… Ondergetekende kon de drie koffielanden afgelopen maand ook fijn bijeenscharen. Niet in vergelijkbare variëteit of smaak, maar wel in hoge(re) eindscore. De koffies via Roast zijn gelukkig al jaren van een structureel hoog gemiddelde; Waar koffiebeloftes ook buiten de week van 1 oktober om worden ingelost! wink

!!! Nieuw: geef nu ook zelf van die sterren (alleen hele smiley) aan de geproefde koffies!

Klik op de profielpagina van de betreffende koffie en scoren maar !!!

 

~ Coffea Salutem ~

Norman Mazel

Instagram | Twitter | Espresso Cups Collection 


» Volgend bericht: Zwartproef
« Vorig bericht: Overal koffie