2019 geproefd en voor gezien

Geplaatst: 08 januari 2020   » Bekijk alle koffie blogs

Het afgelopen jaar beoordeelde ik 30 van de 36 aangeboden espresso koffies van 29 verschillende branderijen. Zoals al op het meegezonden infokaartje in het nieuwste pakket te lezen was, waren hiervan bijna de helft nieuw in het Roast assortiment! Als dat zo doorgaat dan halen we de 100e branderij misschien wel in 2020...

De stijgende lijn is ook terug te zien en te proeven in het aanbod: pakte in 2018 nog 2 van de 3 branders een cijfer van 8 of hoger, afgelopen jaar waren dit er bijna 3 op de 4. De diversiteit in origines lag ongeveer gelijk, een stijging van één, naar 17. Opvallend is dat Colombia in populariteit is toegenomen, van 2 naar 9 koffies. Tegenover het ´verdwijnen´ van koffie uit Honduras (toch het op vijf na grootste koffieproducerende land...) en drie kleinere, uniekere ontvingen we in ruil vier andere, ´kleine´ nieuwkomers, waarvan liefst drie hoge ogen, neus en tong hebben gegooid! Verder zagen we voor het eerst ook een aantal blends in het pakket, in het kader van de Roast Masters competitie op het Amsterdam Coffee Festival. Persoonlijk hoop ik dat we wederom een paar blends mogen proeven komend jaar. Heel leuk en interessant om de wisselwerking en samensmelting van verschillende origines (proberen) te detecteren.

De Top 10 van 2019:

#

Score

Koffie

Verwerking

Variëteit(en)

Branderij

Maand

1

9+

Ecuador_Mitad_Del_Mundo

washed

Bourbon, Typica, Caturra

Keen Coffee

juni

2

9

Kenia_Kiambu_PB

washed

SL28, SL34, Ruiru11, Batian

Fascino Coffee

september

3

9

Ethiopië_Sidama_Basha_Bekele

natural

74160

MOK

november

4

9

Colombia_Huila_Finca_El_Roblar

washed

Caturra

Luijendijk

mei

5

9-

Colombia_Nariño_Muñoz_Lopez

washed

Castillo, Caturra

Ikigai Coffee

maart

6

9-

Londinium_Espresso

blend

Brazil/Colombia/Ethiopië

His Majesty The Coffee

april

7

8,5

Thailand_Doi_Saket

natural

Typica

Jones Brothers

juli

8

8,5

Nepal_Lamjung

washed

Bourbon

80days

december

9

8,5

Ethiopië_Guji_Wolichu_Wachu

natural

Bourbon, Typica

Bitter & Real

februari

10

8,5

Brazil_Minas_Gerais_Tres_Barras

natural

Yellow Bourbon

Manhattan Coffee

november

 (klik op de hyperlinks voor info over de koffie en het bijbehorende proefblog)

Gefeliciteerd Keen! Met een kwalificatie als ´koffiesnoepje.´ (let vooral ook op die punt) die ik teruglees in mijn proefrapportje een terechte winnaar. Een mysterieus mooie soepel en ronde koffie was het. En, als je mij vijgen belooft die ik vervolgens klip en klaar terugproef, tja… smiley. Op het aankomende ACF in maart zullen jullie de plaquette in ontvangst mogen gaan nemen. We maken er, net als jullie koffie, een klein feestje van!

De enige Keniase koffie pakt zilver en er was brons voor België. In de laatste kolom is te zien dat van bijna elke maand een koffie in de top 10 is geëindigd! De abonnees zitten dus elke maand ´gebakken´ bij Roast wink.

Naast de 4 onderste branders met een 8,5 waren er nóg drie anderen met dit cijfer: Het Hoofdkwartier, Giraffe Coffee en Dutch Barista Coffee met een blend. De precieze volgorde is een afweging van onderling gegeven ´tjes, omschrijvingen, plusjes en minnetjes geworden. Dit gaat ook op voor de drie negens en twee negen-minnen. Acht-plus´sen waren er voor Brazuca, Koffiestation, Nordkapp, Rum Baba en de winnaar van vorig jaar: Schot Koffie. Het Hoofdkwartier pakte met een andere koffie nog een 8, evenals Black&Bloom, Locals, ZwarteKoffie en Pakaya.

Ten slotte hieronder nog mijn proefrapportjes van de december koffies, met de #8 uit Nepal.

Schot Koffie ColombiaHet Hoofdkwartier El Salvador80Days Coffee Nepal

Ik wens u allen een smaakvol nieuw koffiejaar!

Coffea Salutem,

Norman Mazel 
Twitter | Instagram | Espresso Cups Collection


» Volgend bericht: Filterblog januari
« Vorig bericht: Koetjes en Kalfjes