Thai Specialty Coffee, Utrecht

Thailand is voor Martin het ideale vakantieland. In 2004 kwam hij er voor het eerst en voelde zicht meteen thuis door de aardige mensen, het lekkere eten en drinken en de prachtige natuur.

In 2008 ging hij terug naar Thailand met de droom om te onderzoeken of er een mogelijkheid was om daar een coffeeshop te beginnen. Helaas werd al snel duidelijk dat de droom twee bruggen te ver was.

Het was verstandiger om eerst de taal te leren en ook de cultuur beter te leren kennen. Daarna is Martin een franchise coffeeshop begonnen in Den Bosch. Helaas bleek de kwaliteit van de aangeboden koffie onvoldoende. Hij was ervan overtuigd dat de koffie van betere kwaliteit kon zijn.

Vanwege de liefde voor Thailand, en natuurlijk de koffie, is hij in 2018 teruggekeerd naar Thailand en op zoek gegaan naar eigen koffie. In de loop van 2019 is hij begonnen met het importeren en verkopen van deze Specialty Coffee aan de Thaise horecaondernemers in Nederland. 

De kwaliteit van Thaise koffie is de laatste jaren enorm gestegen. De Thaise koffieboer werkt continu aan het verbeteren van de kwaliteit van hun koffie door andere procestechnieken toe te passen. De Thaise koffieboer produceert nog voornamelijk voor de lokale markt maar wil ook erkenning van zijn eigen geteelde koffie in het buitenland. 

Om de koffie van de lokale boeren ook in het buitenland een succes te laten worden staat Martin in direct contact (direct trade) met de lokale koffieboer. Daarvoor gaat hij jaarlijks de koffieboeren bezoeken en bied hij een eerlijke prijs voor hun koffie. Ook heeft hij een tussenpersoon ter plekke met wie hij nauw samenwerkt. Daardoor weten ze sneller en beter waaraan de koffieboeren behoefte hebben zoals betere proces- en droogtechnieken voor de productie van hun koffie. Doordat de koffieboer een eerlijke prijs voor zijn koffie ontvangt, is hij in staat om een deel van dit geld te gebruiken om duurzaam te kunnen produceren.

www.thaispecialtycoffee.nl

Koffie geleverd aan Roast